Θα υπάρξουν νέα μέτρα; – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Αντιμέτωποι με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να έρθουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Από τις αρχές του χρόνου  καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Επίσης, αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Ακόμη, επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Και η λίστα με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν έχει τελειωμό.

Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού και φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας. Ακόμη, αυξάνεται  η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 75% στο 100% και ο φορολογικός συντελεστής αγροτικών εισοδημάτων από το 13% κλιμακωτά στο 22% έως 45%.

Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια στο 15% και 35% από 11% και 33% αντίστοιχα και προστίθεται νέος συντελεστής 45% για ετήσια εισοδήματα από μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ ενώ αυξάνεται το 2017 η φορολόγηση των μερισμάτων από 10% στο 15%.  Η νέα φοροκαταιγίδα προκαλεί την έντονη αντίδραση εκπροσώπων των φορολογούμενων και εφοριακών, οι οποίοι εκτιμούν ότι με την επιβολή και νέων φόρων είναι αμφίβολο τελικά αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να εισπράξει τους φόρους που έχει προϋπολογίσει. Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται για άλλη μια φορά είναι: Αυτά είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα ή θα υπάρξουν σύντομα και άλλα;

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2016
Επόμενο άρθροΥμνούμε Στεφανόπουλο, μα ψηφίζουμε Τσίπρα και Πολάκη! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ