Θ. Πλεύρης: Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υφ΄ όρον απόλυση

Την δική του προσωπική θέση για το βιασμό παιδιών ανέπτυξε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως «υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υφ΄ όρον απόλυση. Είναι μία ξεκάθαρη θέση την οποία έχω υποστηρίξει διαχρονικά, η υφ΄ όρον απόλυση που είναι η δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή κάποιος τιμωρείται ισόβια κι έχει μία δεύτερη ευκαιρία, έχει όρους και προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι υπάρχουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η δεύτερη ευκαιρία. Ο βιασμός παιδιών προφανέστατα είναι από τα αδικήματα που εγώ δεν πιστεύω ότι θα σωφρονιστεί ποτέ ένας τέτοιος άνθρωπος, ευθέως σας λέω δεν με ενδιαφέρει να σωφρονιστεί, είναι ένα έγκλημα τόσο ειδεχθές που είναι αδιάφορο για την κοινωνία ο σωφρονισμός του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η «η ποινή η οποία επιβάλλεται δεν έχει υφ΄ όρον απόλυση, άρα εκτελείται στο σύνολό της. Αν είναι είκοσι χρόνια, είκοσι, αν είναι δεκαπέντε είναι δεκαπέντε, αν είναι ισόβια είναι ισόβια. Για λίγα αδικήματα».

Όπως πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες υπάρχει το σύστημα της υφ΄ όρον απόλυσης. «Τι είναι η υφ΄ όρον απόλυση; Ότι κρίνω κάποια στιγμή αυτόν που έχει διαπράξει ένα έγκλημα αν μπορεί να βγει στην κοινωνία. Η Ελλάδα το έχει στα 18 χρόνια τα ισόβια.

    Που είναι το πρόβλημα κατά την εκτίμησή μου; Ότι μπορείς να πεις ότι για κάποια αδικήματα δεν θέλω αυτή την επανεκτίμηση.

Το ισόβια σε κάποια αδικήματα δεν πρέπει να έχει υφ΄ όρον ή να το πω διαφορετικά, η υφ΄ όρον απόλυση θα πρέπει να έχει τόσο τρομακτικό έλεγχο και χαρακτηριστικά που να δίνεται με το σταγονόμετρο».

Ο Θ. Πλεύρης είπε ακόμη ότι πέρα από τους ψυχολόγους και συναδέλφους του που κάνουν ποινικό, «ξέρουν ότι ο βιαστής, ο βιαστής παιδιών, δεν είναι κάτι που μπήκε φυλακή βγήκε και ξαφνικά είναι ομαλά να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτός παραμένει επικίνδυνος για τα παιδιά μας. ‘Αρα στη ζυγαριά να μείνει μέσα και να εκτίσει όλη του την ποινή και να μην του δοθεί δεύτερη ευκαιρία, που είναι ένα σκληρό μέτρο ή να κινδυνεύσουν άλλα παιδιά».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς υπενθύμισε πως «έχουμε πει ότι θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Αυτό μας λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ μας έχει πει ότι δεν μπορούμε να πάμε στο σκέλος της απόλυσης, πηγαίνουμε στο σκέλος της επαναξιολόγησης το μέτρου βάσει των δεδομένων της πανδημίας.

Πανδημία αυτή τη στιγμή έχουμε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ακόμα τον Covid πανδημία. ‘Αρα το έρεισμα που μπήκανε στην αναστολή υπάρχει. Θα αξιολογούνται όμως, όπως μας είπε το ΣτΕ, τα επιδημιολογικά στοιχεία.

    Έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε του Οκτωβρίου και θα πάρουμε τις αποφάσεις, αλλά δεν έχει παρθεί καμία απόφαση αυτή τη στιγμή που μιλάμε για επιστροφή».

Το μέτρο είναι μέχρι της 31/12, ανέφερε και είπε πως αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν θα επιστρέψουν, εάν δεν το επιτρέψουν, τότε μέχρι 31/12 θα παραμείνουν και θα επαναξιολογηθεί τότε το μέτρο. «’Αρα τα στοιχεία του Οκτωβρίου είναι κρίσιμα» κατέληξε.

Μιλώντας και για τον Προσωπικό Γιατρό, είπε πως σήμερα έχουμε 4,5 εκατομμύρια πολίτες εγγεγραμμένους στο σύστημα και 3.400 γιατρούς, ενώ έχουν υλοποιηθεί 1.100.000 ραντεβού.

   ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Στην Αθήνα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις 26 και 27 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΒρετανία: Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Λονδίνο