Τέλος Σεπτεμβρίου ο ΕΝΦΙΑ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν δύο φορές το χέρι στην τσέπη στο τέλος Σεπτεμβρίου, μια για να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και μια για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. 

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί φέτος σε συνολικά 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο φετινός λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, μετά τις μειώσεις στον φόρο ακινήτων από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι

αρκετοί από τους περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, πέφτουν και στην «παγίδα» του συμπληρωματικού  φόρου ο οποίος το 2019 ανήλθε σε 626 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα περίπου  1,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων  έλαβαν πέρυσι έκπτωση από 50% έως και 100%. Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 9.000 ευρώ και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τα 150 τμ και  αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιούται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Και ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.