Τέλος οι αγορές με μετρητά! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να μειωθεί και το επιτρεπόμενο όριο συναλλαγών με μετρητά. Σήμερα ανέρχεται στα 500 ευρώ και στόχος είναι να περιορισθεί τουλάχιστον κατά 100 ευρώ. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο περιορισμός του μαύρου χρήματος αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι ετήσιες απώλειες από τη μη καταβολή ΦΠΑ φτάνει τα 7,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σημειώνεται, ότι σε πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος αναφέρεται ότι  μειωμένες είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με πλαστικό χρήματα καθώς ο τζίρος που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις. μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι φέτος στο 28,3%, έναντι 36,1% πέρυσι. «Κάτι που οφείλεται και στην φοροδιαφυγή αλλά και στην ανυπαρξία ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού», τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Εξάλλου, το παζάρι ανάμεσα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για το ποσοστό έκπτωσης για την αγορά προϊόντων με μετρητά είναι καθημερινό φαινόμενο με το κράτος να χάνει σημαντικά έσοδα.

Σημειώνεται ότι όλες οι περισσότερες πλέον δαπάνες για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών συμβάλλουν για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, τα καύσιμα, τα  κοινόχρηστα, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και πολλές άλλες. Οι  δαπάνες που εξαιρούνται είναι τα ενοίκια, οι δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, οι αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής καθώς επίσης και η πληρωμή φόρων.