Άκρως επιτυχημένη θεωρείται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε, τόσο με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με επιφανείς αξιωματούχους. Τα θετικά αποτελέσματα της εκτείνονται σε πλείστους τομείς: στρατηγικό, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.
Η Ελλάδα διεκδίκησε και κατάφερε να αναγνωριστεί, όχι μόνο ως σταθερός και προβλέψιμος παράγοντας στην πολυτάραχη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και ως υπολογίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Παράλληλα, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια για την οικονομική ανάκαμψη της, η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στις ελληνικές θέσεις για την τουρκική προκλητικότητα, αναφέροντας ότι τα παράνομα μνημόνια που πρόσφατα σύναψε η γειτονική χώρα Τουρκία, εκτός ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, λειτουργούν ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, πολύ θετικό κλίμα δημιουργήθηκε για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης αμυντικού εξοπλισμού. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη δυνατότητα ενίσχυσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι προκλητικές διεκδικήσεις.
Η επιτυχία του ταξιδιού αναδεικνύει εκ νέου το γεγονός ότι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων δε γίνεται με ιαχές και κενά λόγια, αλλά με κατάστρωση στρατηγικής, αξιοποίηση των διπλωματικών εργαλείων και συνεργασία σε κομβικούς τομείς.
Με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, ο Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:
«Η επιτυχία από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητη. Ανέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο την άκυρη διάσταση των παράνομων Μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, επιβεβαίωσε την καλύτερη από ποτέ σχέση μεταξύ Ελλάδας- Αμερικής, διασφάλισε την
εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, εξασφάλισε ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της εκπαίδευσης. Όλα αυτά μεταφράζονται σε όφελος για τον ελληνικό λαό.»