Ταφικό έθιμο από την Eύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου 2017

Η Eύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας ως γνήσιος εκφραστής της Ποντιακής Παράδοσης αισθανόμενη την ευθύνη για τη βαριά κληρονομιά που φέρνει, διοργανώνει και σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας το«Ταφικό Έθιμο» την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου 2017 και ώρα 6:30 το απόγευμα.

Μια εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης των προγόνων μας αλλά και των απανταχού κεκοιμημένων.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ»

Το Ταφικό Έθιμο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, καθώς δεν περιλαμβάνει καθόλου θρήνο, αλλά Eυφορία και Eυχάριστη διάθεση.

Έθιμο έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και συνδεδεμένο άρρηκτα με την ποντιακή παράδοση γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους.

Στην νεότερη ιστορία το ταφικό έθιμο το διέσωσαν και το φέρανε οι Πόντιοι μαζί τους από την χαμένη πατρίδα. Στην ευρύτερη περιοχή κυρίως τηςΤραπεζούντας του Πόντου, την Κυριακή του Θωμά διοργανώνονταν στα κοιμητήρια των χωριών και των κωμοπόλεων γεύμα προς τιμή των νεκρών. Την Κυριακή του Θωμά όλοι οι κάτοικοι των Eλληνικών κοινοτήτων φρόντιζαν να είναι παρόντες στο γεύμα προς τιμή των νεκρών. Η Κυριακή του Θωμά αποτελoύσε ημέρα Μνήμης για τους πόντιους. Συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούσαν τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντηλα πάνω στους τάφους με ποικίλα εδέσματα ενώ ακολουθούσε τραγούδι κάτω από τους ήχους της Ποντιακής Λύρας Την Κυριακή του Θωμά η παράδοση μας θέλει να την περνάμε μαζί με τους χαμένους φίλους, συγγενείς και συνανθρώπους μας, να παρευρισκόμαστε εκείνη μέρα στους τάφους των ανθρώπων που αγαπάμε.

Το Έθιμο σημαίνει τιμή στην μνήμη των νεκρών δικών μας ανθρώπων, αλλά και στη μνήμη των προγόνων μας

AΦΙΣΑ ΤΑΦΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

Προηγούμενο άρθροΚλειδί Ημαθίας: Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν στην Τατιάνα Στεφανίδου κάτοικοι του Κλειδίου και η εμπλεκόμενη οικογένεια για το επεισόδιο με τον Ιερέα
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη 41χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια κάνναβης