Τα ψιλά γράμματα μιας δημοσκόπησης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής, αποτυπώνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα των προθέσεων της κοινής γνώμης.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν αναφερθούμε σ’ αυτά, να πούμε ποια ήταν η πρόθεση ψήφου σ’ αυτήν:

Νέα Δημοκρατία 27,2%, ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, Χρυσή Αυγή 6,2%, ΚΚΕ 6%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 6%, Ένωση Κεντρώων 2,4%, ΑΝΕΛ 2,1% και Ποτάμι 2%.

Με αυτά τα ποσοστά, είναι πασιφανής η επερχόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας (με 156 βουλευτές), ενώ η Βουλή θα είναι πεντακομματική.

Πώς συμπεραίνεται αυτό; Με μια απλή αναγωγή. Μοιράζοντας τις 250 έδρες στα κόμματα που είναι άνω του 3% και προσθέτοντας το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Στις αναγωγές της συγκεκριμένης δημοσκόπησης οι ΑΝΕΛ μένουν οριακά εκτός βουλής. Για ο,01%! Γι αυτό το ποσοστό «παίζονται» 8 έδρες,

Όμως, ακόμη και με 0.01% ακόμη στους ΑΝΕΛ (δηλαδή εντός Βουλής), ακόμη και με συμψηφισμό των ποσοστών ΔΗΣΥ και Ποταμιού, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει κατ’ ελάχιστον 150 έδρες. Και το μέγιστο 156 έδρες (με Ποτάμι κι ΑΝΕΛ εκτός Βουλής) με τη ΔΗΣΥ να παίρνει 24 έδρες.

Ένα σημείο από τα «πίσω γράμματα» της συγκεκριμένης δημοσκόπησης (στα προηγούμενα σενάρια) είναι ότι τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου συγκεντρώνουν 179- 180 έδρες!

Στο σενάριο που είναι εκτός Βουλής το Ποτάμι κι εντός οι ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 153 έδρες και το σύνολο των του ευρωπαϊκού τόξου  176 έδρες.

Στο σενάριο που είναι οι ΑΝΕΛ είναι εκτός και το Ποτάμι μέσα στη ΔΗΣΥ, τα ευρωπαϊκά κόμματα συγκεντρώνουν 183 βουλευτές.

Άρα:

  1. Χωρίς Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει λύση.
  2. Το κρίσιμο σημείο είναι η είσοδος ή όχι των ΑΝΕΛ στη Βουλή.
  3. Η δημιουργία του νέου φορέα είναι θετική, αφού θα μπορεί (χωρίς κουβέλειες  τακτικές) να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας  το 2020.

Υπό αυτή την έννοια, είναι κρισιμότατη η ψήφος στα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου κι απαραίτητη η συνεννόησή τους  στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία θα αποφύγουμε τις περιπέτειες που βιώνουμε τώρα.

Πόσω μάλλον όταν η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση της Αριστεράς κι οι ΑΝΕΛ θα απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα…

 

Προηγούμενο άρθροΠαιδιά και διαδίκτυο – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Επόμενο άρθροΚαι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.