Τα οφέλη της ποδηλασίας στην σωματική και ψυχική υγεία

Γράφει ο Σούλιος Ζήσης, Γυμναστής – Προπονητής ποδηλασίας

Η ποδηλασία είναι μια χαμηλής κρούσης, αερόβια μορφή άσκησης με πολλαπλά οφέλη προς όλους τους τομείς. Η μορφή έντασης ρυθμίζεται αποκλειστικά από τον ασκούμενο οπότε είναι ευχάριστα προσιτή από όλους. Το ποδήλατο μπορεί να είναι ένα μέσο μεταφοράς , μια μορφή απλής καθημερινής άσκησης ακόμη και μια μορφή καθαρά αγωνιστικής προσπάθειας. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα οφέλη της ποδηλασίας στην σωματική αλλά και ψυχική υγεία γενικότερα.

Εγκεφαλική διαύγεια

Η ποδηλασία αυξάνει την εγκεφαλική διαύγεια με τον ίδιο τρόπο όπου μεγαλώνει και τους μύες μας. Η ροή του αίματος μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του εγκεφάλου μας.

Αυξάνει την παραγωγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων κατά δύο ή τρεις φορές περισσότερο! Η βασική απελευθέρωση αδρεναλίνης και ενδορφινών έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση του στρες, της κατάθλιψης ή του άγχους.

Καρδιακά οφέλη

Η καρδιά είναι ένα από το πιο σημαντικά όργανα για μια υγιή ζωή μας και η ποδηλασία είναι η ιδανική εξάσκηση για την ενδυνάμωση της αφού χρησιμοποιεί παράλληλα τη λιγότερο λειτουργική φόρτιση της. Μειώνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα, αυξάνει την παρουσία καλής χοληστερόλης στο σώμα, όπου η δουλειά της είναι να μεταφέρει το “κακό” λίπος μακριά από τις αρτηρίες. Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται επίσης και η μείωση της αρτηριακής μας πίεσης.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει για να προστατεύει το σώμα μας από διάφορες συνηθισμένες νόσους και μολύνσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα όπως η ποδηλασία έχει πολλαπλά οφέλη με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα συνεισφέροντας έτσι στην υγιεινή ζωή.

Σε πολλές περιπτώσεις η άσκηση σε θέματα υγείας μπορεί να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή προσφέροντας σχεδόν παρόμοιο όφελος και αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός της σωστής χρήσης φαρμάκων όπως και της σωστής για τον καθένα μορφή άσκησης είναι ο απόλυτος συνδυασμός.

Μυϊκό σύστημα

Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την άσκηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μας σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι ,τα χέρια και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι.

Αυτό καθιστά την ποδηλασία μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης με το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης των μυϊκών τραυματισμών ενώ ταυτόχρονα είναι μια χαμηλής κρούσης άσκηση. Φανταστείτε όλους σας τους μύες να λειτουργούν ταυτόχρονα και να μην τραυματίζονται!

Καύση λίπους

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια βάρους είναι ένα από τα μεγάλα οφέλη της ποδηλασίας. Είναι η κορυφαία επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος μιας και είναι χαμηλής κρούσης άσκηση και μπορεί να γίνει σε μορφή μέτριας έντασης για αρκετές ώρες της ημέρας ως αποτέλεσμα την καύση μεγάλων φορτίων λίπους και θερμίδων. Επίσης η αύξηση του μεταβολισμού είναι ένας καθοριστικός παράγοντας όπου έχει ως αποτέλεσμα την καύση λίπους μετά το πέρας της άσκησης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Προηγούμενο άρθροΚάθε πότε να ζυγίζομαι και ποια είναι η κατάλληλη ώρα
Επόμενο άρθροΥγεία: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος στους ανθρώπους με σοβαρή ψυχική πάθηση