«Τα λόγια του Θεού καλά μα μη τα πάρουν οι παπάδες»… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η εικόνα των ιερωμένων χωρίς μάσκα,στην προχθεσινή τελετή ορκωμοσίας των νέων υπουργών της κυβέρνησης, μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί. Και να θεωρηθεί ότι μεταδίδει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία. Κι αν αυτή τη συμπεριφορά την επιδεικνύουν μεγαλοπαπάδες, τότε τι να περιμένουμε από τους παπάδες του χωριού ή τους παπάδες που εκ πεποιθήσεως δεν θέλουν να δίνουν αναφορά σε κανένα κανόνα της Πολιτείας;

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Γιατί η Πολιτεία κι ολόκληρη η κοινωνία της να γελοιοποιείται κάθε τόσο και λιγάκι από τη φθηνή επίδειξη δύναμης μιας ομάδας ανθρώπων; Γιατί οι μεταφυσικές τους αναζητήσεις και πεποιθήσεις πρέπει να είναι επάνω από την σύγχρονη δημοκρατία και από την επιστήμη;

Μ’ αυτό το γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά και στον μέγιστο βαθμό στο διαδίκτυο, θυμήθηκα τα λόγια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που θέλει να βρει και να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη όσους διασπείρουν fake news αναφορικά με τον ιό.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Η εκκλησία! Στους κόλπους της οποίας εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την Κοινωνία, ανεξαρτήτως αν το ίδιο κουταλάκι έχει μπει σε δεκάδες στόματα ανθρώπων!

Επιπλέον, άλλη απήχηση έχει στην κοινωνία ο Παντελής Θαλασσινός που είπε διάφορες ψεκασμένες κουταμάρες κι άλλη ένας Μητροπολίτης. Τον πρώτο, άντε να τον ακούσουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι. Τον Ιερωμένο μπορεί να τον ακούσουν εκατομμύρια!

Στο διαδίκτυο αλλά καις την ειδησεογραφία εμφανίζονται όλο και πιο συχνά αρνητές της επιστήμης αλλά και θρησκόληπτοι οπαδοί της θρησκείας. Οι πρώτοι ερωτούν, δήθεν αθώα: «Ξέρετε κάποιον που αρρώστησε από κορονοϊό;»…. Οι δεύτεροι ερωτούν κουτοπόνηρα:  «Ξέρετε κάποιον που κόλλησε από τη Θεία Κοινωνία;»…

Κι όχι μόνο αυτά. Υπάρχουν και κάποιοι α;νόητοι γιατροί που επιχειρηματολογούν παρομοίως.  Όλα όσα ισχυρίζονται είναι δημοσιευμένα.  Οι υπηρεσίες του Κράτους μπορούν να βρουν όσους διασπείρουν όσα διασπείρουν.

Η αλήθεια είναι ότι η ποινικοποίηση της βλακείας δεν είναι σίγουρο ότι θα περιορίσει το φαινόμενο δεδομένου ότι ο βλάκας είναι αήττητος.  Αυτό είναι ήσσονος σημασίας σε φυσιολογικές συνθήκες. Όχι, όμως, τώρα!

Τώρα όσοι γνωμηγέτες διαδίδουν fake news ή ισχυρίζονται πράγματα εκτός αυτών που προτείνουν οι ειδικοί, πρέπει να αναλαμβάνουν και την ευθύνη των λεγομένων τους.

Ας ξεκινήσει λοιπόν ο Χρυσοχοΐδης από την εκκλησία.

Αφού δεν μπορούν να μαζευτούν μόνοι τους και θεωρούν ότι συνεχώς πρέπει να απασχολούν την κοινή γνώμη με …ιερά καμώματα, ας λογοδοτούν στην Πολιτεία από την οποία σε τελική ανάλυση αμείβονται …

Α, κάτι τελευταίο: Όπως έγραφε  ο Λουντέμης στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», «Όλα τα λόγια του θεού είναι καλά. Μόνο, βάρδα, να μην τα πάρουνε στο στόμα τους οι παπάδες»….