Συνταγή: Ωτία – Το Ποντιακό γλυκό της χαράς

Οι Πόντιοι ξέρουν να διαφυλάσσουν τα ήθη, τα έθιμα αλλά και την κουζίνα τους που κυρίως απαρτίζεται από ταπεινά υλικά που με μαεστρία μεταμορφώνονται σε αριστουργήματα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμου

Συνήθως οι συνταγές περνάνε από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα και η ονομασία τους ακολουθεί την ποντιακή διάλεκτο. Η σημερινή γιορτινή συνταγή «ωτία» σημαίνει «αυτιά» αφού το σχήμα του γλυκού μοιάζει με αυτάκια.

Τα ωτία είναι το γλυκό των παιδικών αναμνήσεων… αφού κυρίως προσφέρεται στις γιορτές, στις βαπτίσεις και στους γάμους. Είναι όμως και το γλυκό της Σαρακοστής.

Η Καστανιά από τη Μονή Σουμελά
Η Καστανιά από τη Μονή Σουμελά

Εμείς τα δοκιμάσαμε στην Παναγία Σουμελά καμωμένα από την Κική Φωτιάδου, περίφημη μαγείρισσα που τα έφτιαξε στο λεπτό, τα δάκτυλά της έπλεκαν την ζύμη με τέτοια ταχύτητα που δεν προλάβαινα να φωτογραφίσω. Μαεστρία χρειάζεται και στο τηγάνισμα ώστε να ψηθεί η ζύμη μέχρι μέσα και να πάρουν τα ωτία ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Η συνταγή δική σας…

Ωτία του πανηγυριού

Από την Κική Φωτιάδου, Καστανιά Βερμίου

Ωτία Το Ποντιακό γλυκό της χαράςΥλικά

1 φλιτζάνι γιαούρτι αγελάδας

1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

3 αυγά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

2 βανίλιες

Ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο

Για το τηγάνισμα

Αραβοσιτέλαιο

Για το φινίρισμα

Καστανή ζάχαρη ή μέλι

Ροδοπέταλα

Τρόπος παρασκευής

Ωτία Το Ποντιακό γλυκό της χαράς 2Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε δυνατά με το χέρι μας και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Προσοχή η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη, άρα μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι. Γι αυτό πάντα στις συνταγές αναφέρουν στη δοσολογία αλεύρι «όσο πάρει».

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια. Τα περνάμε με τον πλάστη και τους δίνουμε το σχήμα του ρόμβου και πάχος λιγότερο από ένα εκατοστό. Κάνουμε μια βαθιά σχισμή στη μέση και περνάμε την άκρη από μέσα.

Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι χωρίς να κάψει, τηγανίζουμε τα ωτία και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη καστανή ή περιχύνουμε με μέλι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και στολίζουμε με ροδοπέταλα ή άλλα λουλούδια .

Προηγούμενο άρθροΕπειδή η ζωή είναι μικρή, θα σου πω πως να μην έχεις άγχος – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη
Επόμενο άρθροΠλατύ: Καππαδοκικό γλέντι και κοπή πίτας του Συλλόγου Καππαδοκών Πλατέος “Ο Βαρασός”. (Βίντεο-φώτο)