Tο ζεστό κρασί είναι το αγαπημένο των Βορειοευρωπαίων και συνηθίζουν να το απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Είναι γνωστό σαν Glühwein, το λαμπερό κρασί ή glogg ή mulled wine, ζεστό κρασί. Σε όλες τις υπαίθριες αγορές αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα δηλώνει παρών και αναμφισβήτητα έχει κερδίσει τις καρδιές μας.
Ακόμα και στην Ελλάδα, κυρίως την Βόρεια έγινε μια γλυκιά συνήθεια και το αρωμά του μας ταξιδεύει…
Λέγεται ότι το ζεστό κρασί γεννήθηκε την εποχή των Ρωμαίων ακόμα και το ονομάτιζαν κρασί με μπαχαρικά. Βέβαια είναι ευνόητο ότι αποτελούσε μοναδικό προνόμιο των αριστοκρατών και των πλουσίων αφού τότε τα μπαχαρικά ήταν χρυσός…
Η θεία μου η Ρία που έμενε στη Βιέννη, με καταγωγή από την Γερμανία μου έμαθε πώς να το φτιάχνω και είναι το αγαπημένο μου … με ταξιδεύει σε πολιτείες του χιονιού, με ωραία παρέα, πολύ γέλιο και χαρούμενα εξωτικά μουσικά χαλιά να πάνε μακριά.
Η κάθε οικογένεια Γερμανών και Αυστριακών έχει τη δική της συνταγή και το μυστικό επτασφράγιστο… και το κρασί δυνατό.
Η συνταγή δική σας.
Gluhwein, το αρωματικό κρασί των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς
Από τη θεία Ρία, Βιέννη
Υλικά
1 λίτρο κόκκινο κρασί Merlot ή Αγιωργήτικο
Χυμό από 1 φρέσκο πορτοκάλι
2 στικ κανέλας
5 σπόρους κάρδαμο
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
100 γρ. τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
200 γρ. μέλι
50 γρ. κονιάκ ή λικέρ Grand Marnier
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρασί για να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κάρδαμο, το τζίντζερ, του αστεροειδείς γλυκάνισους και το δενδρολίβανο.
Αφήνουμε το κρασί σε χαμηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά ανακατεύοντας λίγο.
Τότε σουρώνουμε το κρασί και το βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ ή το λικέρ και ανακατεύουμε.
Το σερβίρουμε σε κούπες με ένα ξυλάκι βανίλιας που αν θέλουμε περισσότερο άρωμα το ανάβουμε.