Μπουκιά και συγχώριο, που λένε. Το σίγουρο είναι ότι θα σας ενθουσιάσουν. Το φύλλο τραγανό και η γέμιση “σε ταξιδεύει” .
Φλογέρες αμυγδαλένιες
από τον Γιάννη Ρεπαπή, περίφημο ζαχαροπλάστη της Λέρου
Υλικά
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψυχα
2 φρυγανιές τριμμένες
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι ζεσταίνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τις φρυγανιές και τη ζάχαρη και προσθέτουμε σ’ αυτό το σιρόπι που φτιάξαμε.
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας κατά πλάτος σε 3 στενόμακρες λωρίδες.
Βουτυρώνουμε ελαφρά κάθε λωρίδα και τη διπλώνουμε στα δύο.
Βουτυρώνουμε και πάλι.
Βάζουμε στη μια άκρη μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε πρώτα τις δύο μακριές πλευρές πάνω από τη γέμιση, βουτυρώνουμε πάλι και τυλίγουμε σε ρολό.
Βάζουμε τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί και τις αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, που έμεινε.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγα αμύγδαλα για περισσή ομορφιά κατά το σερβίρισμα.
Flogeres (Flutes) with almonds, a fine aromatic taste.
They say that every bite is unique. For sure they will delight you. The filo, crispy and the filling “sends” you on a voyage of taste.
Flogeres (Flutes) with almonds by John Repapi, famous confectioner of Leros
Ingredients
2 cups peeled almonds
2 breadcrumbs
1/2 cup granulated sugar
1/2 kg of filo pastry
1 cup melted butter
For the syrup
2 cups granulated sugar
1 1/2 cups water
1 tbsp lemon juice
How to prepare
To make the syrup, heat the pan on the stove and add the sugar, water and lemon juice.
Stir until the sugar dissolves and the syrup thickens.
In a bowl, mix the almonds, the rusks and the sugar and add to this syrup we made.
Cut the filo sheets in width in 3 oblong strips.
Butter lightly each strip and fold it in half.
Butter again.
Put on one side a spoonful of filling, and first fold the two long sides over the filling.
Butter again and wrap in a roll.
Put the flutes in a buttered baking dish and brush with the remaining melted butter.
Bake in a well preheated oven at 180 °C for 35 minutes until well browned.
Sprinkle with powdered sugar and serve on a platter.
Small secrets
If we want we can sprinkle with a few almonds for abundant beauty during serving.