Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, στον Τηλεοπτικό Σταθμό ΕΡΤ1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΡΤ1 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

 

 Για το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την οικονομία στα βράχια. Είναι δέκα φορές υψηλότερο το κόστος του από αυτό που αντέχει η οικονομία. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη ήταν μισή της Ευρώπης και είναι διπλάσια από την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογηθεί. Κοστίζει 83 δις ευρώ στην τετραετία. Κάθε εβδομάδα προσθέτει  καινούργια μέτρα. Προσθεσε  μέτρα για την υγεία και την παιδεία που αγγίζουν τα 9 δισ ευρώ ετησίως, 36 στην τετραετία. Και ακούσαμε τον κ. Κατρούγκαλο προχθές να λέει ότι η αύξηση των δαπανών υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ είναι ποιοτική αύξηση. Αυτά είναι μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βγάζουν κανένα νόημα, πώς μπορείς να μιλάς για δαπάνες και να λες ότι θα είναι ποιοτική η αύξηση των δαπανών στο ΑΕΠ της χώρας; Πραγματικά απορεί κανείς. Μόνο η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, κοστίζει 3,5 με 4 δις ευρώ.

Για να τα μειώσουν θα   πρέπει από κάπου να τα πάρουν. Θα κόψουν επομένως κάποιες μόνιμες δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία μας, στην ασφάλεια ή στους εξοπλισμούς; Πρέπει να μας πουν για να γνωρίζουν οι πολίτες διοτι  ή δεν θα μπορέσουν να τα χρηματοδοτήσουν ή θα δανειστούν αλλα δεν θα μπορέσουν να δανειστούν διότι οι αγορές θα κλείσουν ξανά.

Για το θέμα της κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων

 

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχει την πρόθεση και βούληση ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το οικονομικό του πρόγραμμα που έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 83 δις ευρώ; . Είναι ένα εξωφρενικό πρόγραμμα, το οποίο μας βάζει κατευθείαν σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας από την οποία βγήκαμε πριν από λίγους μήνες, μετά από 12 πολύ δύσκολα χρόνια, με μεγάλη συμβολή, σημαντική αρνητική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ταλαιπωρία της χώρας, της οικονομίας και των πολιτών. Αν έχουμε μάθει κάτι από τα λάθη του παρελθόντος και αν μπορεί να μας πει πόσο κοστίζουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, αύξηση στο 7,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες υγείας, πόσο κοστίζει; Μείωση του ΦΠΑ τροφίμων στον ελάχιστο συντελεστή, πόσο κοστίζει; Μείωση του ΕΦΚ στον ελάχιστο συντελεστή, πόσο κοστίζει; Από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα ή από ποιους φόρους; Καινούργιους, θα έλεγα, διότι στο debate ο κ. Τσίπρας μας έδειξε, υπονόησε ότι θα πάει και σε αυξήσεις φόρων που δεν υπάρχουν στο πρόγραμμά του. Συνεπώς, είτε υπάρχει μια κρυφή νέα ατζέντα υπερφορολόγησης της οικονομίας ή πάει κατευθείαν ξανά η οικονομία στα βράχια.

Είναι μια θεσμική παρακαταθήκη για τη χώρα, ωρίμανσης και του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού σώματος, πλέον τα κόμματα να αντιπαρατίθενται με κοστολογημένα προγράμματα. Εμείς ερχόμαστε με βάση μια πρόταση οικονομική, η οποία κοστίζει σωρευτικά 9 δις. Γραμμή-γραμμή την έχουμε κοστολογήσει. Κάθε μέτρο μας ξέρουμε ακριβώς πόσο κοστίζει. Το έχουμε παρουσιάσει στον λαό. Είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026. Λέμε και υποστηρίζουμε πάντα λίγο λιγότερα πράγματα από αυτά που τελικά κάνουμε. Και αυτή είναι η βασική διαφορά της Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει τον ουρανό με τ΄ άστρα και τελικά κάνει τα ακριβώς αντίθετα ή και χειρότερα από αυτά, οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία τον λαό.

Για το διακυβευμα της κάλπης της 21η Μαϊου

 

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το κρίσιμο διακύβευμα της κάλπης  ειναι αν το πολιτικό σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Μια πολύ σημαντική πρόκληση είναι η ανάκτηση μετά από 12, 13 χρόνια της επενδυτικής βαθμίδας. Μπορεί να ακούγεται κάπως τεχνικό για τους πολίτες, όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το να μπούμε ξανά στο ραντάρ πλέον όλων των επενδυτών διεθνώς, σημαίνει πολύ καλύτερη πορεία της οικονομίας, ακόμα περισσότερες επενδύσεις, ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Θυμίζω ότι από το 2019 αυξήθηκαν κατά 300.000 οι θέσεις εργασίας, μειωθηκε κατα 6 μονάδες η ανεργια παρα τις εξωγενείς κρίσεις. Αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση στις  γυναίκες και στους νέους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που έχει η χώρα και η οικονομία, τα διαρθρωτικά προβλήματα. Ξέρουμε ότι δεν τα έχουμε πάει καλά σε όλα τα πεδία. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και να έχουμε τρέξει καλύτερα και ταχύτερα. Ομως η χώρα ήταν αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές – επαναλαμβάνω – εξωγενείς κρίσεις. Τις διαχειριστήκαμε. Αντιθέτως ο  ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε μια κρίση, ένα δικό του Μνημόνιο με τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε στην οικονομία και  υποβάθμισαν σημαντικά τα εισοδήματα των πολιτών.  Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάμε μπροστά ή πίσω.

 

Τι εννοεί όταν λέει “το πολιτικό σύστημα την τετραετία 2015-19 έγινε παραγωγός, δημιουργός κρίσεων”

 

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Κάποιες πολύ κακές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφεραν ένα νέο πολυ βαρυ Μνημόνιο. Θυμίζω έφεραν κλειστές Τράπεζες, έφεραν υπερφορολόγηση, έφεραν πολιτική τοξικότητα, έφεραν αντιθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όλα αυτά μας κράτησαν πολύ χαμηλά και μας πήγαν πολύ πίσω.

Αντιθέτως το  2019 – 2023 είχαμε μια Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίστηκε εξωγενείς κρίσεις. Δεν δημιούργησε δικές της κρίσεις. Και τις διαχειρίστηκε με σημαντική και σοβαρή επάρκεια.

Μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων εκατό χρόνων παγκοσμίως.

Μια πρωτοφανή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Παρόλα αυτά, η  Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταγράφει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Καταγράφει αύξηση στον κατώτατο μισθό 20%. Στο μέσο μισθό 12,5-13%. Μία μείωση φόρων 7 δισ. ευρώ. Όλοι οι φόροι που μπήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ αφαιρέθηκαν. Από την εργασία, από τις επιχειρήσεις, από ασφαλιστικές εισφορές. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο ελκυστική χώρα για να επενδύσει κάποιος, είτε είναι Έλληνας, είτε είναι ξένος. Μεγάλες επιχειρήσεις, κολοσσοί του εξωτερικού,  πλέον, δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Και έχουμε κάποιους πολύ σοβαρούς εθνικούς στόχους να πετύχουμε την επόμενη περίοδο, όπου αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας, θα ξαναμπούμε σε περιπέτειες και σε προβλήματα, που αφήσαμε πίσω μας.

Για την κριτική που ασκεί η Αντιπολίτευση, σχετικά με τη δηλωση του κυβ.εκπροσωπου  για τις γερμανικές αποζημιώσεις

 

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση από την πάγια θέση της Κυβέρνησης, διαχρονικά,  δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις που έχει η ελληνική Πολιτεία, το ελληνικό Κράτος απέναντι στη γερμανική Κυβέρνηση. Τέθηκε το θέμα στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σόλτς.

 Ηταν μια χαλαρή, κακή διατύπωση δική μου. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Ζητώ συγνώμη και λυπάμαι πολύ αν πληγωσα καποιους, ως προς τα αισθήματά τους για το θέμα αυτό. 

Προηγούμενο άρθροΑντάξιοι των προσδοκιών οι αθλητές του “Εν Σώματι Υγιεί” στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ 2023
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Βέροιας