Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

Για την τουρκική προπαγάνδα 

Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα αυτά που έγιναν στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, στον Έβρο, ότι η Τουρκία προσπάθησε να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτός ο εκβιασμός σταμάτησε στον Έβρο, γιατί προστατέψαμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης με αποφασιστικότητα. Τέτοιου είδους κατασκευασμένη προπαγάνδα είχαμε δει όλο εκείνο το διάστημα. Είχαμε διαψεύσει κατηγορηματικά τότε όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούσαν μέσα στην Τουρκία ή κι εκτός Τουρκίας, σε διεθνή μέσα, καθώς είχαμε πληροφορίες από πολύ νωρίς ότι κατασκευάζονταν τέτοιου είδους στοιχεία, για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Το αργότερα ήρθε τώρα. Ήμασταν προετοιμασμένοι και είπαμε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο που να ενοχοποιεί κανέναν στην ελληνική πλευρά, αντίθετα είναι μια κατασκευή των τουρκικών Αρχών στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας.

Από τις 13 Μαρτίου είχαμε στείλει  διαβαθμισμένο έγγραφο  σε όλες μας τις πρεσβείες που εμπλέκονται με μέσα που ξέραμε ότι δέχονται τέτοιου είδους ψεύτικες κατασκευασμένες  πληροφορίες -μεταξύ αυτών και στην Πρεσβεία μας στο Βερολίνο- που λέει ακριβώς τι κατασκευασμένα στοιχεία ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν για να πουν κάτι για την Ελλάδα. Πάντα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε αποφασιστικά αυτή την προπαγάνδα. Όπως απέτυχε στον Έβρο, θα αποτύχει και σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια.

Για την στήριξη κλάδων της οικονομία που πλήττονται

Θα συνεχίσουμε, όπως μέχρι και σήμερα, δηλαδή αντιμετωπίζοντας την υγειονομική κρίση και φροντίζοντας να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη και πλήττονται από την κρίση. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται με γνώμονα πάντοτε την προστασία των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει και τον Μάιο και τον Ιούνιο, αν χρειαστεί. Και θα ανοίγουμε σιγά σιγά την οικονομία, ώστε ν’ αρχίσει ν’ ανακτά τη δυναμική της. Δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν ανοίγεις ένα κατάστημα, να ανακτήσει τον τζίρο. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα εμείς θα φροντίζουμε, είτε με απευθείας στήριξη, είτε με αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, είτε με επιμήκυνση των δόσεων, τις οποίες είχαν συμφωνήσει πριν για αποπληρωμή των οφειλών τους οι φορολογούμενοι στην εφορία ή οι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία να δώσουμε ανάσα σε όλον αυτόν τον κόσμο που έχει πληγεί. Έτσι ώστε μόλις ξεπεράσουμε οριστικά την υγειονομική κρίση, να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε το Φεβρουάριο.

Θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τον κόσμο, που θα έχει -και το Φθινόπωρο- υποχρεώσεις. Θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των εργαζόμενων

Έχουμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο, κάποια μέτρα στήριξης στους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί, δηλαδή τα 800 ευρώ προσαρμοσμένα στις ημέρες που θα είναι κλειστό ένα κατάστημα, για παράδειγμα. Τι θα έχουμε μετά; Μετά από αυτό θα έχουμε το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Sure της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο στηρίζει τους εργαζόμενους, ώστε να μη χάσουν απότομα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους, καλύπτοντας όχι μόνο ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και μισθολογικό κόστος. Το ακριβές ποσοστό και η ακριβής διαδικασία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, θα υπάρξουν και επιχειρήσεις, οι οποίες είτε είδαν τον τζίρο τους να  αυξάνεται, παράδειγμα τα super market, ή δεν θέλουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας του προσωπικού, γιατί εμπιστεύονται και τους πελάτες τους, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και άρα βλέπουν ότι θα χρειαστούν το προσωπικό τους.

Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια αρκετών μηνών, δεν θα είναι ένας ή δύο μήνες. Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους μας και θα χρησιμοποιηθεί, όταν θα είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα κονδύλια. Πιέζουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του Καλοκαιριού.

Για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα

Πρώτον, ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ασύμβατες. Το έχουμε ζήσει στα χρόνια που ήταν στη διακυβέρνηση. Δεύτερον, όσον αφορά το ζήτημα των προσλήψεων έχουν ήδη προσληφθεί 3.842 άτομα. Δηλαδή, για ποιες 4.000 προσλήψεις μιλά ο κ. Τσίπρας; Αν ήταν αυτός τι θα έκανε; Γιατί δεν το έκανε τα προηγούμενα χρόνια που διακυβέρνησε;

Λέει, για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας: «Τι θα γινόταν αν». Αυτό είναι το ερώτημα που έχει κάθε Έλληνας και νιώθει ανακούφιση που, αυτή τη στιγμή, έχει μια Κυβέρνηση την οποία μπορεί να εμπιστευθεί. Αυτή είναι η πρώτη γρήγορη απάντηση. Η δεύτερη είναι ότι αν ήταν ο κ. Τσίπρας και  Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε ξοδέψει -όπως λέει ο ίδιος- 26 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τους υπόλοιπους μήνες, που υπάρχει αγωνία, τι θα έκανε; Εμείς πήγαμε στοχευμένα. Δώσαμε χρήματα σε αυτούς που ένιωσαν αμέσως ότι πλήττονται. Συνεχίζουμε τη στήριξη των εργαζομένων και των κλάδων της οικονομίας με σύνεση. Έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα έχουν στήριξη αυτοί που την χρειάζονται, αλλά και δεν θα διακινδυνεύσει η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί στη χώρα. Να έχουμε την εφεδρεία που χρειάζεται, με τα μέτρα ρευστότητας για να στηρίξουμε μια γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είναι το σχέδιο μας. Και αυτό το σχέδιο περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη -όπως έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα- όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των αγορών.

Για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Τα καταστήματα εστίασης είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν 1η Ιουνίου. Μέχρι τότε, εμείς θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Έχουμε δυο-τρεις βασικές ημερομηνίες που εξετάζουμε -πριν από το άνοιγμα της  εστίασης- και αφορά σύνθετα θέματα, όπως το άνοιγμα των σχολείων, το ζήτημα της επαναφοράς ολόκληρης της οικονομικής δραστηριότητας του λιανεμπορίου στη λειτουργία από Δευτέρα. Η 18η του μηνός, είναι μια κομβική ημερομηνία που έχει να κάνει με το άνοιγμα των μετακινήσεων από μια Περιφερειακή Ενότητα σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Δηλαδή, για μετακίνηση εκτός των ορίων των παλαιών Νομών. Αυτό που εξετάζουμε είναι αν θα γίνει ταυτόχρονα και για τα νησιά ή όχι ή αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα για τα νησιά. Αυτό είναι ζήτημα που θα το δούμε αυτή την εβδομάδα. Συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών. Θα έχουμε στοιχεία της μιας εβδομάδας που έχει αρθεί το lock down και θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα επόμενα βήματα.

Για την εστίαση

Τα καταστήματα θα έχουν τραπέζια και μέσα. Είναι δεδομένο αυτό. Έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο, που έχει τεθεί υπόψη της Ειδικής Επιτροπής, στο οποίο λαμβάνεται ένας συντελεστής ο οποίος θα επιτρέπει, τουλάχιστον, στον κλειστό χώρο που είναι κοντά στα παράθυρα και στην πόρτα, να μπορεί να λειτουργεί.

Έχει μεγάλη σημασία ο φυσικός αερισμός. Επομένως, με τις συστάσεις των ειδικών οι οποίες είναι δεδομένες -και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών- θα έχουμε ένα πακέτο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, και θα διευκρινίζει πόσα θα είναι τα τετραγωνικά τα οποία θα αυξηθούν στον εξωτερικό χώρο, πόσα θα είναι τα τετραγωνικά που αξιοποιηθούν στον εσωτερικό χώρο και ποια θα είναι τα πακέτα που  θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική της λειτουργία.

Για τον τουρισμό

Είναι σχετικά κοντά η ημερομηνία. Καταρτίζουμε ένα δυναμικό σχέδιο που θα εξελίσσεται. Εάν απελευθερωθούν και εξομαλυνθούν οι μεταφορές, ιδίως οι αερομεταφορές, θα μπορούμε να υποδεχθούμε και τουρίστες από το εξωτερικό. Ευτυχώς, η υγειονομική κρίση έχει δείξει ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλά σε σχέση με άλλες χώρες κυρίως ευρωπαϊκές. Έχουμε ανταποκριθεί καλά και αυτό μετράει για τους επισκέπτες. Φαίνεται και από τα ξένα δημοσιεύματα και από  την επικοινωνία που έχουν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Τουρισμού ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Άρα, η τουριστική σεζόν θα είναι πιο μικρή, αλλά δεν έχει χαθεί. Το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, θα λαμβάνει υπόψη και τον εσωτερικό τουρισμό και τον εξωτερικό. Επίσης θα υπάρχουν απαντήσεις που θα αφορούν τις αποστάσεις στις παραλίες, τους χώρους που θα δοθούν, τα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε αφορούν τα καταστήματα εστίασης που είναι μέσα στα ξενοδοχεία, είτε αφορούν απολύμανση, καθαρισμό. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περιμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα των αεροπορικών μεταφορών. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι αποσπασματικές λύσεις, που, ενδεχομένως, να ευνοούν μόνο οδικές μεταφορές και όχι αερομεταφορές. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις αερομεταφορές και θέλουμε ενιαία μεταχείριση και όχι μόνο τις οδικές μεταφορές μεταξύ κρατών. Δεν είναι ώρα για να έχουμε   εθνικές πολιτικές, που θα οδηγήσουν σε κατακερματισμό. Επομένως, το σχέδιό μας περιλαμβάνει όλες αυτές τις πτυχές. Και γι’ αυτό είμαστε προσεκτικοί, ώστε να είναι συνεκτικό. Η Ελλάδα είναι στο ραντάρ όλων, επειδή είναι μια χώρα πολύ σημαντική για τον τουρισμό παγκοσμίως και ό,τι κάνουμε θα είναι κάτω από την προσοχή όλων των  διεθνών μέσων ενημέρωσης. Καλό είναι λοιπόν, να αποτελέσει ένα παράδειγμα για όλους.

Για τις συναθροίσεις σε πλατείες

Είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα αυθόρμητο. Είναι καθαρά οργανωμένο από συγκεκριμένους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν  επαναστατική γυμναστική. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι αναδεικνύεται πως οι Έλληνες είχαν την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα να φτάσουν μέχρι εδώ. Κάποιοι θέλουν να δοκιμάσουν την ωριμότητα και απεμπολούν την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις θυσίες που έχουμε κάνει όλοι μας.

Για τη Marfin

Ποια κριτική χωρά και ποια διαφορετική άποψη χωρά, όταν έχουμε τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό δολοφονημένους στη Marfin; Ποια είναι η δυσκολία σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να καταδικάσει ρητά κάτι τέτοιο και να έρθει σε μία συμβολική κίνηση ενότητας, που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία; Γιατί  να μην παραστεί στη σημερινή εκδήλωση; Δεν βρίσκω κανένα θέμα προς αντιπαράθεση.

Όταν υπάρχει μία απόφαση δικαστική, το Ελληνικό Δημόσιο φροντίζει να φτάνει το θέμα στον τελευταίο βαθμό. Είναι μία διαδικασία που τηρείται πάγια στις υποθέσεις που έχουν διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η πάγια πρακτική.  Το Δημόσιο προχωρά μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στον Άρειο Πάγο, ανάλογα ποιος είναι ο τελευταίος βαθμός. Γι’ αυτό ασκείται έφεση και αναίρεση. Η αναίρεση που είχε ασκηθεί, ήταν μία τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Πρωθυπουργός ήλθε σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, και βγήκε η ανακοίνωση ότι παραιτείται το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση. Δόθηκαν οδηγίες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Προφανώς κάποιοι που δεν έκαναν τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, για να λύσουν αυτό το θέμα, ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι το λύνει ο Πρωθυπουργός και ήθελαν με ένα δημοσίευμα να το προκαταλάβουν για να το ακυρώσουν. Εμείς δεν μένουμε στις επικοινωνιακές   προσπάθειες που κάνει η Αντιπολίτευση. Μένουμε στην ουσία, ότι έχουμε μία συμβολική κίνηση σήμερα που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Έχουμε, επίσης, μία αποφασιστική κίνηση, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Προηγούμενο άρθροΚΚΕ Ημαθίας: Να αποσυρθεί άμεσα η επικίνδυνη και αντιπαιδαγωγική τροπολογία του Υπ. Παιδείας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο του Αλ. Τσίπρα