Συνάντηση “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” στα Καβάσιλα 14/5/2024

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/5/2024 στα Καβάσιλα η 23η συνάντηση της «Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΛΑΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» με την προσθήκη και νέων μελών.

Η προσπάθεια της ομάδας να βρίσκεται κοντά στον πολίτη του δήμου αποδίδει καρπούς και συνεχίζεται έντονα και θα συνεχίζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες και την αποδοχή των μελών.

Στην αρχή της συνάντησης κυριάρχησαν οι ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα της ομάδας. Έγινε κατανοητό, ότι η ομάδα δεν υποκαθιστά, ούτε αντικαθιστά θεσμούς και καταστάσεις, αλλά έρχεται κοντά στο δημότη του δήμου να ακούσει τα προβλήματά του και να τα αναδείξει και μέχρι εκεί. Οι λύσεις θα δοθούν από τους αρμόδιους.

Ένα από τα προβλήματα είναι η αδράνεια του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, αφού εξυπηρετεί  την περιοχή μόνο πέντε οκτάωρα την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει, ότι εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη για να επέμβει το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας θα γίνει μόνο εάν το επανδρωμένο αντίστοιχο προσωπικό εκτελεί το ωράριό του, διαφορετικά θα πρέπει να έρθει το ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βέροιας, που διαθέτει δύο ή από τη Νάουσα σε έσχατη περίπτωση.

Οι επισημάνσεις εκ μέρους του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ο οποίος παρευρέθηκε ήταν καταλυτικές και ανέτρεψε ισχυρισμούς και αντιλήψεις που τεχνηέντως διακινούνται και άκριτα διαιωνίζονται πολλά χρόνια έχοντας διατυπωθεί και από επίσημα χείλη στο δημοτικό συμβούλιο και εκτός αυτού, σχετικά με τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων για να γίνει Βάση – Τομέας ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια. Το σενάριο του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, έντεκα τον αριθμό, δεν ισχύει για να δημιουργηθεί Βάση Τομέας ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια.  Οι εργαζόμενοι εκτελούν υπηρεσία εκεί που εντέλλονται. Στην προκειμένη περίπτωση είναι υπεύθυνο διοικητικά το ΕΚΑΒ2 στη Θεσσαλονίκη και δεν πράττει το αυτονόητο να παράσχει επείγουσα προσονοκομιακή φροντίδα στον φορολογούμενο δημότη του Δήμου Αλεξάνδρειας, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει.

Υπάρχει και η άλλη λύση αυτή που συνήθως «αναμασάται» εύκολα, ότι δεν γίνονται προσλήψεις, άρα δεν έχουμε προσωπικό στο Κέντρο Υγείας, όπου υπάρχουν επτά κενές οργανικές θέσεις και έχει μόνο δύο εργαζομένους. Λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια τμήμα διασωστών στο ΙΕΚ στη Βέροια, όπου οι απόφοιτοι μπορούν να τις καλύψουν.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι στην περίοδο του κορονοϊού καλυπτόταν επί εικοσιτετραώρου  βάσεως  καθ’ όλη την εβδομάδα και ο Δήμος Αλεξάνδρειας με το αντίστοιχο ασθενοφόρο. Ερωτηματικό μένει, γιατί δεν γίνεται σήμερα, επισημαίνοντας ότι σε παλαιότερες εποχές λειτουργούσε Βάση Τομέας ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια με τον ίδιο σημερινό αριθμό εργαζομένων. Το πρόβλημα της αποδόμησης του Δήμου Αλεξάνδρειας για το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε από το 2010, όταν έγιναν μαζικές συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα να τις εισπράξει μόνος του.

Το συγκεκριμένο θέμα της λειτουργίας του ασθενοφόρου σε εικοσιτετράωρη βάση καθ’ όλη την εβδομάδα έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας με το σχετικό ψήφισμα να βρίσκεται αναρτημένο στη διαύγεια.

Η «Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» αναμόχλευσε και ξεπαράχωσε το συγκεκριμένο χρόνιο πρόβλημα θέτοντάς το με εξήντα πέντε υπογραφές προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δύο συνδημότες μας έχασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη ζωή τους αναμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο από τη Βέροια. Ο χρόνος επέμβασης και επαναφοράς στη ζωή είναι 6 έως 8 λεπτά.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα το θέσει το θέμα για συζήτηση στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο με την προσδοκία να συμμετάσχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς για να μεταφέρουν και να διατυπώσουν άποψη, όπως είναι ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ημαθίας και η Προϊσταμένη της Διοίκησης του ΕΚΑΒ2 και ίσως κάποιοι περισσότερο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι βουλευτές του Νομού Ημαθίας έχοντας καταγωγή οι τρεις της κυβέρνησης από το Δήμο της Αλεξάνδρειας μένουν αμέτοχοι στο πρόβλημα αδυνατώντας ανεξήγητα να δώσουν λύση.

Κοινή διαπίστωση των μελών της «Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» είναι ότι ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου δεν είναι πρόσκαιρος, αλλά συνεχής. Κυκλοφόρησε η ομάδα πρόσκληση μέσα από το Facebook και με έντυπο να συμπαρασταθούν και να ταχθούν οι δημότες στην προσπάθεια για ίδρυση Βάσης – Τομέα ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια ή επάνδρωση και η κάλυψη των αντίστοιχων οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας.

Μετά τη συζήτηση του θέματος – προβλήματος και έκβασής του στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συνεχιστεί η προσπάθεια διεκδίκησης του αυτονόητου για τους άλλους δήμους του νομού Ημαθίας, δηλαδή της λειτουργίας επί εικοσιτετραώρου βάσεως καθ’ όλη την εβδομάδα του αδρανούς ασθενοφόρου, που στέκει «προκλητικά» στο χώρο του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας.

Η συνάντηση της ομάδας τελείωσε με την υπενθύμιση να υλοποιηθεί η ενημέρωση – συζήτηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ Δελιόπουλο Στέφανο, για τα αδέσποτα, όπως προέκυψε με πρωτοβουλία και πάλι της ομάδας, αφού είχε τεθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Το θέμα της ανακύκλωσης θα συζητηθεί στις επόμενες συναντήσεις της ομάδας και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μελών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος , κ Παγγούρας Σάκης, καλείται να συνεχίσει την προσπάθειά του και σε αυτό τον τομέα καθώς το θετικό του έργο το επικροτούν οι δημότες του δήμου και δείχνει, ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Προηγούμενο άρθροΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Para Badminton 2024: Με τρεις αθλητές συμμετέχει το “Εν Σώματι Υγιεί” Βέροιας
Επόμενο άρθροΗ Δημιουργία στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών