Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής αναισθησιολογικής εταιρείας και εντατικής ιατρικής Ελλάδος

Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ  Α΄ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας σειράς στοχευμένων  δράσεων, πρωτοβουλιών  και παρεμβάσεων του Τομέα Υγείας & Πρόνοιας  και επ` ευκαιρία  των επερχόμενων εκλογικών διαδικασιών του Ιατρικού Συλλόγου Ν.  Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε  συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ)  και  το        Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος (ΕΑΕΙΒΕ).

 

Η πρόεδρος της ΕΑΕ , κα Μαλισιώβα Α., η πρόεδρος της  ΕΑΕΙΒΕ κα Αστέρη Θ., τα μέλη των ΔΣ και τα συμμετέχοντα στελέχη,  έκαναν εκτενή ενημέρωση της επικρατούσας τραγικής κατάστασης στο ΕΣΥ, και αναφέρθηκαν στην κομβική θέση που κατέχει η ειδικότητα της Αναισθησιολογίας/Εντατικολογίας στην απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, στην  ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής,  των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και στην αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων.

Οι απόψεις των επιστημόνων Αναισθησιολογίας  καθώς και των υποψηφίων  της «Προοδευτικής Πρωτοβουλίας  Ιατρών Θεσσαλονίκης»  των επερχόμενων  εκλογών του  Ιατρικού Συλλόγου ν. Θεσσαλονίκης,  ταυτίστηκαν  απόλυτα τόσο σε θεσμικά όσο και οικονομικά ζητήματα που πλήττουν και συρρικνώνουν τον κλάδο της απαιτούμενης ειδικότητας  για την εύρυθμη και ομαλή   λειτουργία του ΕΣΥ.

Η Πρόεδρος της ΕΑΕΙΒΕ, κα Αστέρη Θ., αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάγκη άμεσης  εφαρμογής  του εκπαιδευτικού προγράμματος  που έχει προταθεί  από την ομάδα εργασίας  από την ΕΙΕ & την ΕΑΕΙΒΕ.

Οι εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  και του Πολιτικού Γραφείου, του «ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» ,κύροι Καστανίδης Χ. , Αρβανιτίδης Γ.,  και Σαουλίδης Α., δεσμεύτηκαν  να  επεξεργαστούν τα θέματα  και να θέσουν άμεσα ερώτηση   στην  κοινοβουλευτική ομάδα απαιτώντας  να δοθεί άμεση και σοβαρή επίλυση του προβλήματος.

Στην συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Α΄ Θεσσαλονίκης, η κα Χριστιά Ε, υπεύθυνη του τομέα Υγείας & Πρόνοιας , η κα Εδιάρογλου Ρ., Υπεύθυνη του Τομέα  Επικοινωνίας, ο κος Ραλλίδης Μ. , Υπεύθυνος του Οργανωτικού Τομέα Δ. Θεσσαλονίκης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, κος Σαουλίδης Α. ο Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, κος Καστανίδης Χ. , ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης  κος Αρβανιτίδης Γ.   και οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου « ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»  των επερχόμενων εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου  ν. Θεσσαλονίκης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κος Τρελόπουλος Γ. ,Αγγειοχειρουργός, ο κος Παπαστεργίου Χ. , Ακτινολόγος, και ο κος Πεταλωτίδης Γ. , Ορθοπεδικός.

Τα συμπεράσματα  του Συνεδρίου  ΕΙΕ και ΕΑΕΙΒΕ και οι  απόλυτα συγκλίνουσες απόψεις και προτάσεις  του κλιμακίου  της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Α΄ Θεσσαλονίκης  των υποψηφίων της «ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΙΑΤΡΩΝ»  για τον  Ι.Σ.Θ.  αφορούν  στα εξής:

 • Tο Υπουργείο  Υγείας και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του, πριν προχωρήσει στην ψήφιση νόμων, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την αξιοπιστία ολόκληρου του Ιατρικού σώματος, θα πρέπει να μην παρακάμπτει τις θεσμικές προτάσεις και να συνεργάζεται με τις κατεξοχήν αρμόδιες Επιστημονικές εταιρείες.
 • Τα Αναισθησιολογικά τμήματα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη στελέχωση με επαρκές μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με ασφάλεια και συνέχεια στις υγειονομικές ανάγκες που καλύπτει η ειδικότητα.
 • Επικαιροποίηση επιδόματος «άγονης ειδικότητας»- επέκταση στους ειδικευόμενους ως κίνητρο προσέλευσης στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.
 • Επέκταση-συμπερίληψη στις θετικές προβλέψεις του Νόμου 2519, άρθρο 26 και για τους αναισθησιολόγους. Αυτόματη πρόσληψη αναισθησιολόγων σε κενές και κενούμενες οργανικές θέσεις νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με την απόκτηση τίτλου ειδικότητας αναισθησιολογίας, οποιοσδήποτε γιατρός δύναται να προσληφθεί σε θέση Επιμελητή Β’ με απλή αίτηση ενδιαφέροντος και με σύμφωνη γνώμη του Συντονιστή Διευθυντή του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου στο οποίο κατατίθεται η αίτηση ενδιαφέροντος.
 • Στην κοινή υπουργική απόφαση του 2020 αρ. φύλλου 2495 περί ολοήμερης λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ να προστεθεί άρθρο που να προβλέπει μόνο για τους αναισθησιολόγους που εργάζονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ειδικό «κίνητρο παραγωγικότητας». Για κάθε τακτικό πρωινό χειρουργείο να προβλέπεται ποσό 100€ με το οποίο θα αμείβεται ο πρώτος υπεύθυνος αναισθησιολόγος κάθε χειρουργικής επέμβασης. Το παραπάνω ποσό θα αφαιρείται από τα έσοδα του νοσοκομείου που αντιστοιχούν στο ΚΕΝ κάθε χειρουργικής επέμβασης και θα μεταφέρεται για κάθε γιατρό αναισθησιολόγο στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στο νοσοκομείο για τις απογευματινές δραστηριότητες των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.
 • Να εφαρμοστούν τα οικονομικά κίνητρα του  νόμου 1397, του 1983/αρθρο 30, παρ. 8, για όλους τους αναισθησιολόγους με τις απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις και να επεκταθούν και στους ειδικευόμενους αναισθησιολόγους.

  ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ  Ν.Ε.Α.΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε.Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΕΥΡΙΒΙΑΔΗΣ

Προηγούμενο άρθρο1 Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας: 9η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
Επόμενο άρθροΣτα 230 εκατ. ευρώ η πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ-Γεωργαντάς: Με σταθερά βήματα σχεδιάζουμε τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας