Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες υπό τον πρόεδρό της, General Robert Brieger, συμμετείχε χθες, Πέμπτη 11 Μαΐου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

Όπως ανακοινώθηκε, στην έναρξη της συνόδου χαιρετισμό απηύθυνε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell Fontelles, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της επικαιροποίησης των κύριων στόχων του Θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με έμφαση στην ανάπτυξη της Ικανότητας Ταχείας Αντίδρασης, στη λειτουργία της δομής Διοίκησης και Ελέγχου C2 (Command and Control Structure) των επιχειρήσεων και των αποστολών της ΕΕ, καθώς και στην εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση της ΕΕ στο πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων εκτός των συνόρων της.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και -κατά τη διάρκεια των συζητήσεων- ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι ο αναθεωρητισμός στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι αποδεκτός. Ακόμη, εξετάστηκαν οι ενέργειες για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και της προσπάθειάς της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM UA).

Στη σχετική συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Admiral Rob Bauer, για πρώτη φορά ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) General Christopher G. Cavoli, ο διευθυντής του EU Military Planning and Conduct Capability (MPCC) Vice Admiral Hervé Bléjean ως διοικητής της Επιχείρησης EUMAM UA, καθώς και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Deputy Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Lieutenant General Mykhailo Zabrodskyi.

Ακολούθησε συζήτηση επί της εξέλιξης των αποστολών της ΕΕ, με έμφαση στις αποστολές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, καθώς και στη Δημοκρατία του Νίγηρα ως νέο μοντέλο αποστολών, ενώ έγινε αναφορά και στα μέχρι τώρα διδάγματα της αποστολής στη Μοζαμβίκη.

Επιπρόσθετα, συζήτησαν για τον ρόλο και τις δυνατότητες ενίσχυσης του τομέα της Στρατηγικής Επικοινωνίας (Strategic Communication – STRATCOM) στην υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ στην Αφρική. Στη σχετική συνεδρίαση με τους εταίρους συμμετείχαν οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Σερβίας και του Βιετνάμ.

Στην τελευταία θεματική ενότητα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώθηκαν από εκπροσώπους φορέων και οργανισμών της ΕΕ ως προς την εξέλιξη των διαδικασιών, οι οποίες εδράζουν σε πολιτικό επίπεδο, για τη στρατηγική ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω της δημιουργίας ενός πλαισίου κοινών προμηθειών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροHellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια τρένων από Δευτέρα 15 Μαΐου στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη- Αθήνα
Επόμενο άρθροΆρτα: Ελεύθερος αφέθηκε ο 37χρονος πατέρας που ξέχασε το βρέφος στο αυτοκίνητο, μετά την απολογία του στον ανακριτή