Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Διαβατήριο εισόδου της ελληνικής παραγωγής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη διεθνή αγορά, φιλοδοξεί να αποτελέσει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στόχος του Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για την ορθολογική ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, για τα προϊόντα του οποίου το ενδιαφέρον βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, «το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, που η Ομάδα Εργασίας παρέδωσε στο υπουργείο, αποτελεί ένα εξαιρετικό χρηστικό εργαλείο, προς περαιτέρω αξιοποίηση, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αποφασιστική στήριξη των ενδιαφερομένων, αλλά και με προτάσεις αναδιοργάνωσης του θεσμικού πλαισίου και των οικονομικών ενισχύσεων τους σε όλη την παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία. Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του Σχεδίου θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας».

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον κλάδο στην τύχη του, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Το Σχέδιο συντάχθηκε από πολυμελή, μη αμειβόμενη, ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν ερευνητικά ιδρύματα, στελέχη του υπουργείου, παραγωγοί και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ο συντονιστής της ομάδας, Θανάσης Δημάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου πραγματοποιήθηκε με στόχο την προώθηση θεσμικών, επιστημονικών και άλλων ενεργειών, που αφορούν την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελλάδα και τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων τομέων και φορέων, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία, όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν στο ό,τι υπάρχει σημαντικό έδαφος για την ανάπτυξη τους».

Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται 60.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 20.000 στο Άγιο Όρος) αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με τους δραστηριοποιούμενους παραγωγούς να ξεπερνούν τους 300. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας εργασίας είναι δυνατός σε μεσοπρόθεσμο χρόνο ο διπλασιασμός ή και τριπλασιασμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Με βάση το Σχέδιο ως κύρια είδη προτεραιότητας προτείνονται: Ρίγανη (Origanum vulgare ssp hirtum), Τσάι του βουνού (Sideritis sp.), χαμομήλι Matricaria chamomilla), μελισσόχορτο (Melissa officinalis), Δίκταμο (Origanum dictamnus), Φασκόμηλο (Salvia fruticosa, Salvia officinalis), λεβάντα (Lavandula angustifolia, και Lavandin), είδη θυμαριού (Thymus sp.), Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), σπαθόχορτο (Hypericum perforatum), λαδανιά (Cistus), είδη Satureja, Crithmum maritimum, Thymbra capitata(Θυμάρι νησιών), Rosa canina (αγριοτριανταφυλλιά), λυγαριά (Vitex agnus castus).

Όπως ειπώθηκε, σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές του τομέα είναι μόλις 0,1% και θα ήταν ικανοποιητικό αν έφταναν στα επίπεδα του 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγός φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών παγκοσμίως είναι η Κίνα με μερίδιο 36% ήτοι 1,1 δισ. δολ. Ακολουθούν η Ινδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΜείωση 10,9% σημείωσαν τα οδικά τροχαία ατυχήματα τον Μάρτιο εφέτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Επόμενο άρθροΠώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος στον ιδιωτικό τομέα