Στο τέλος θα γίνει ο λογαριασμός! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Αναμφισβήτητα οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα ενισχύσουν το εισόδημα των συνταξιούχων ενώ θα «ελαφρύνουν» τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Από κει και πέρα μένει να διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην εστίαση θα περάσουν στους καταναλωτές.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Οι καταστηματάρχες επιχειρούν σε μια ελεύθερη αγορά, όπου οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαθέτουν στους καταναλωτές καθορίζονται με γνώμονα τον ανταγωνισμό και τα κέρδη που θέλουν να αποκομίσουν. Μια «καλή» δικαιολογία για να μην μειωθούν οι τιμές είναι ότι οι έμποροι απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ τα προηγούμενα χρόνια και μια σειρά από επιβαρύνσεις που αύξησαν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος. Επίσης, είναι γνωστό σε όλους ότι πολλοί καταστηματάρχες φοροδιαφεύγουν ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν αποδίδουν εγκαίρως τον ΦΠΑ. Συνεπώς μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν μειωθούν οι τιμές και εάν θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση.

Αναφορικά με την μείωσης της φορολόγησης των εταιρικών κερδών, φαίνεται για άλλη μια φορά ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ενόψει εκλογών οι φόροι αναδεικνύονται το μοναδικό μέχρι στιγμής μεγάλο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε κάθε περίπτωση όμως στο τέλος θα γίνει ο λογαριασμός από κάθε νοικοκυριό. Και τότε θα μπορεί να μιλάει κάποιος για κερδισμένους και χαμένους.