Στις γλυκοπατάτες λέμε … ναι

Ο γνωστός executive chef Κώστας Συντάκας μας «μυεί» στα μυστικά της γλυκοπατάτας, που είναι υπερτροφή.

Τι μπορούμε να φτιάξουμε από γλυκοπατάτα αντικαθιστώντας τις άλλες κοινές πατάτες για ακόμα πιο νόστιμο αποτέλεσμα και κυρίως θρεπτικό.

Οι γλυκοπατάτες γίνονται ψητές, βραστές, πουρέ ή ακόμα και γλυκό.

Πρέπει να πλένονται πολύ καλά για να φύγουν τα χώματα και τις ψήνουμε ολόκληρες  στο φούρνο με την φλούδα τους ή κομμένες σε φέτες.

Το ταψί πρέπει να είναι σκεπασμένο με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο, μια που οι γλυκοπατάτες ψήνονται χωρίς πολλά υγρά. Έτσι προστατεύονται για να μην καούν.

Αν θέλουμε μπορούμε να τις κόψουμε σε χοντρές φέτες και τις ψήνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και με ένα σπρέι τις «περνάμε» με ελαιόλαδο ή καλύτερα με το πολύτιμο αγουρέλαιο.

Ξεσκεπάζουμε για να ροδίσουν 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Για αρμονία γευστική

Αγουρέλαιο, ελαιόλαδο, θυμάρι, ρίγανη, τζίντζερ και για τους μη vegan καπνιστό τυρί τριμμένο, καπνιστό μπέικον και εκλεκτό βούτυρο.

Το μέγεθος μετράει

Αν θέλουμε να ψήσουμε τις γλυκοπατάτες ολόκληρες στο φούρνο ή στη κατσαρόλα επιλέγουμε γλυκοπατάτες που έχουν το ίδιο μέγεθος περίπου, για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Γλυκοπατάτες στο φούρνο ή στη χόβολη

Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 190ο C για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά ή τις ψήνουμε και στη χόβολη.

Για να δούμε αν ψήθηκαν καλά θα τις τρυπήσουμε με το πιρούνι.

 Όπως είναι ζεστές μπορούμε να τις κόψουμε στη μέση και να βάλουμε αρωματικά ή καπνιστό τυρί τριμμένο και τις ξανακλείνουμε για να αναδυθούν τα αρώματα, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και απολαμβάνουμε μια υγιεινή γευστική δημιουργία.

Πουρέ με μια πρέζα κανέλα Κεϋλάνης

Κόβουμε τις φουρνιστές γλυκοπατάτες στη μέση και με ένα κουταλάκι βγάζουμε τη σάρκα που με αυτή φτιάχνουμε έναν απίθανο πουρέ που συνοδεύει τα γιορτινά πουλερικά και το κρέας. Πασπαλίζουμε με μια πρέζα κανέλα, που χαρίζει μια νότα εξωτική.

Φτιάχνουμε ένα πανεύκολο γλυκάκι

Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους. Πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης και περιλούζουμε με μέλι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καρύδια ή φουντούκια.

Έτοιμο το γλυκάκι μας και είναι superfood, ιδανικό για τους vegetarian και τα παιδιά.

Φτιάχνουμε ακόμα και τσιπς τραγανά

Πλένουμε  καλά τις γλυκοπατάτες πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Τις ξεφλουδίζουμε και κόβουμε  τη φλούδα σε κομμάτια και φτιάχνουμε τραγανά τσιπς στο τηγάνι…

Προηγούμενο άρθροΔημήτριος Μιχαηλίδης: Για μια βιώσιμη & ευημερούσα Αττική ύπαιθρο
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Σχολή Πολιτικής για τους Ρομά 2021