Στενή συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Συνάντηση με τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, και στελέχη των Metropolitan Police Service-New Scotland Yard, Bedfordshire Police και Scottish Police, είχε χθες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η χρήση του εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται στη χώρα μας, όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και η συνεργασία της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ανακοίνωσή του, το οριζόντιο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, κατά την εξάμηνη πιλοτική λειτουργία του, η οποία ολοκληρώθηκε, περιελάμβανε την εκπαίδευση των στελεχών της πρώτης γραμμής, την εφαρμογή του σε κάθε δημόσια υπηρεσία πρώτης υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και τη δημιουργία των θεματικών ομάδων «ΑΡΤΕΜΙΣ», που εστίασαν τη λειτουργία τους στη διαχείριση του κινδύνου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 51 και 52 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Μετά τη συνάντηση, επισκέφθηκαν τη Γραμμή SOS 15900, συνομίλησαν με το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής και το συνεχάρησαν για το δύσκολο και σημαντικό έργο του.
Η κ. Συρεγγέλα, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λοτζ και όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, δήλωσε: «Η κυβέρνησή μας έθεσε αμέσως υψηλά στις προτεραιότητές της το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Οι πράξεις μας όλα αυτά τα χρόνια το αποδεικνύουν. Είμαστε σταθερά στο πλευρό όλων των γυναικών θυμάτων βίας και τις βοηθάμε να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Συνεργαζόμαστε και με ειδικούς άλλων χωρών, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να χτίσουμε μία κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία και διακρίσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Λοτζ υπογράμμισε: «Το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι, δυστυχώς, παγκόσμιο, γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι ειδικοί να μοιράζονται την εμπειρία και τις γνώσεις τους διαρκώς. Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να έχουν τα στελέχη της πρώτης γραμμής ένα αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια τους, ώστε να αξιολογούν τον κίνδυνο εμφάνισης ή επανεμφάνισης κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών. Χαιρετίζουμε τη συνεργασία Ελλήνων και Βρετανών ειδικών σε ένα θέμα που πραγματικά μπορεί να σώσει ζωές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Διαμαντή Γκολιδάκη στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι τελικά, μετά τις εκλογές, θα μπορέσουμε να πετύχουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα