Στα 94,3 δισ. ευρώ τα χρέη στην εφορία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στα 94,3 δισ. ευρώ σκαρφάλωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία τον Ιανουάριο του 2017, αυξημένα κατά 7,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Δηλαδή, μέσα σε έναν χρόνο οι φορολογικές υποχρεώσεις που δεν πληρώθηκαν στην εφορία είναι διπλάσιας αξίας από τα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Μάλιστα τον Ιανουάριο αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία κατά περίπου 376 εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2016, μήνα όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν κατά 1,055 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν τελικά να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου, όπου περιελάμβαναν ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίες, μηνιαίες δόσεις σε περίπτωση που κάποιος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του κ.α. Η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 4 ετών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία εκτοξεύτηκαν από τα 56,1  δις. ευρώ στα 94,3 δις. ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση 38,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 94,5 δισ. ευρώ τα 9,5 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης και ως εκ τούτου οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 84,8 δισ. ευρώ.  Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι από το σύνολο των οφειλών τα 61 δισ. ευρώ τα οφείλουν επιχειρήσεις και τα περίπου υπόλοιπα 33 δισ. ευρώ νοικοκυριά.

Από την μια η επιβολή δυσβάστακτων φόρων τα τελευταία μνημονιακά χρόνια και από την άλλη η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και τα υψηλά ποσοστά ανεργία έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη τις φορολογικές υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια πολίτες, από τους συνολικά 4,1 εκατομμύρια  έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 3.000 ευρώ, περίπου 210.000 φορολογούμενοι έχουν χρέη από 3.000 έως 5.000 ευρώ, 123.000 οφείλουν από 10.000 έως 20.000 ευρώ, περίπου 82.000 από 20.000 έως 50.000 ευρώ ενώ 70 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά στην εφορία περίπου 30 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή χιλιάδες φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατασχέσεις εις χείρας τρίτων έχουν υποστεί περίπου 839.000 φορολογούμενοι  ενώ με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων απειλούνται ακόμη 1.647.771 οφειλέτες.

Σημειώνεται ότι το 2017 τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα παραλάβουν από την εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι φουσκωμένα με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρωθούν περισσότεροι φόροι από πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να τους πληρώσουν.

Προηγούμενο άρθροΤα επίχειρα της πλατείας Βάθη… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΕιδικός φρουρός ο δράστης της δολοφονίας οδηγού ταξί στην Καστοριά
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ