Στα 750 εκατ. ευρώ ο μηνιαίος λογαριασμός στην εφορία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν για τους επόμενους οχτώ μήνες μισθωτοί συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων ακόμη και άνεργοι για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Η αρχή θα γίνει με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ το μήνα. Οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε 8 μηνιαίες δόσεις από 3 διμηνιαίες. Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν από τον Σεπτέμβριο περίπου 350 εκατ. ευρώ με τον συνολικό μηνιαίο λογαριασμό για την πληρωμή των δύο αυτών φόρων να ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ. Αν συμπεριλάβει κανείς και τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που είναι οι απλήρωτοι φόροι της περίοδο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί για να πληρωθούν σε 24 έως 48 δόσεις από τις αρχές του χρόνου τότε ο μηνιαίος λογαριασμός για χιλιάδες φορολογούμένους ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει παλιότερες οφειλές σε 12,24, 100 ή 120 δόσεις, με αποτέλεσμα να  αναγκάζονται αρκετοί πολίτες να πληρώνουν μηνιαίες δόσεις στην εφορία 3 και 4 φορές τον μήνα.