Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Παπανικολάου, ιατρός και κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν – Πατριαρχείο Αλεξανδρίας, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  25 /03/ 2024, λειτούργησε στην Γυναικεία Ιερά Μονή, Αγίων Νηπίων Οινόης – Αττικής.

Τελέστηκε μνημόσυνο, για όσους αγωνίστηκαν, για την ελευθερία της πατρίδος και στην συνέχεια ο π. Ευάγγελος, ανέφερθηκε σε πτυχές, από την ζωή των Αγωνιστών της Επαναστάσεως του 1821.

Δεν είναι τυχαία, η συνεχής αναφορά του π. Ευαγγέλου, στον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, ένα πρόσωπο διεθνούς αναγνώρισης που συνέδεσε την αναγέννηση του Γένους, με την ενίσχυση του Εκκλησιαστικού κύρους !

<< ...Η ίδρυση της Εκκλησιαστικής Σχολής στον Πόρο (3/ 2 /1830 – 7/ 9/ 1831), για την μόρφωση των υποψηφίων κληρικών, είναι  έργο του Ι. Καποδίστρια, καθώς ο ίδιος συνέταξε το ωρολόγιο διδακτικό πρόγραμμα και όρισε τρεις Αγιορείτες Ιερομονάχους, ως τους πρώτους διδάσκοντες, της Σχολής.

Ο Καποδίστριας βοήθησε την Εκκλησία, συνέχισε συγκινημένος ο π. Ευάγγελος, σε αντίθεση με τον Όθωνα, που κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας του, ( 1833 – 1835  Βαβαροί αξιωματούχοι ) με  Βασιλικό Διάταγμα ( 25 / 9 / 1833 ) διατάχθηκε η διάλυση  τετρακοσίων δώδεκα ( 412 ) Ιερών Μονών, με ταυτόχρονη δήμευση της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους, συμπεριλαμβανομένων των Ιερών Σκευών ! >>

Στην συνέχεια παρατέθηκε εόρτιο γεύμα στην τράπεζα  Ιεράς Μονής για τους προσκυνητές, οι οποίοι ευχήθηκαν, στον π. Ευάγγελο Χρόνια Πολλά, για την ονομαστική του εορτή.

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P3255895.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P3255938.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P3255889.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P3255894.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P3255896.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P3255924.jpeg
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος  Θεοδ.  Κουτσοχρήστος

Προηγούμενο άρθροΣτις Βρυξέλλες ο Λευτέρης Αυγενάκης για να μετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα συζητηθούν οι αλλαγές στην ΚΑΠ
Επόμενο άρθροΟ απόηχος της δέκατης έβδομης συνάντησης της “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας”