Ο απόηχος της δέκατης έβδομης συνάντησης της “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας”

Η «Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» το Σάββατο 23/3/2024 πραγματοποίησε τη δέκατη έβδομη συνάντησή της στο καφέ Coen στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας.

Όπως είθισται στη διάρκεια της συνάντηση τα μέλη ενημερώνονται και ενημερώνουν  για τις δράσεις της ομάδας  που προηγήθηκαν, αλλά και αυτές που προγραμματίζονται μετά την παρουσίαση δια ζώσης μελών, αφού ο αριθμός της ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Facebook  στα 2700 μέλη.

Αρχικά η συνάντηση ξεκίνησε με το φλέγον θέμα του Δήμου Αλεξάνδρειας, που είναι τα αδέσποτα ζώα και τις εξελίξεις από την πλευρά των ενεργειών τη διοίκησης. Από το Ιανουάριο όπως είχε υποσχεθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν τοποθετήθηκαν ταΐστρες και ποτίστρες και δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες με αφίσες για τα πρόστιμα, που διατίθεται να αποδοθούν στους παραβάτες των αδέσποτων. Η δικαιολογία ήταν ότι δεν ξέρουν σε ποιο σημείο να αναρτηθούν. Έγινε κριτική για τις ανακοινώσεις των μέτρων, που δρομολογεί η διοίκηση του δήμου και εάν ο αριθμός των περισυλλεγόντων αδέσποτων είναι 20 την εβδομάδα δεν θα αποδώσει η προσπάθεια ούτε σε «δέκα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Ο ρυθμός δημιουργίας αδέσποτων ζώων αυξάνεται  ραγδαία από τα ήδη ετοιμογέννετα. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook μέλος της ομάδας διαχέει το ερώτημα, «εάν είναι ενημερωμένη η διοίκηση του δήμου, ότι βάζουν φόλες στα αδέσποτα».

Το παράδειγμα αντιμετώπισή τους από τον πρώην Δήμου Πλατέος τέθηκε στη συζήτηση για τον ειδικό  χώρο περίθαλψης και σίτισης που προσφέρονταν , αλλά δυστυχώς τώρα δεν έχει απομείνει κάτι, γιατί λεηλατήθηκε.

Στο σημείο αυτό πληροφορήθηκαν τα μέλη, ότι επίκειται σύσκεψη της ομάδας με τον αρμόδιο φορέα του δήμου, όπως προαναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 6/3/2024 και δεν ευοδώθηκε και θα καθυστερήσει λόγω προεκλογικής περιόδου. Η προτροπή των μελών είναι η προσδοκώμενη σύσκεψη να γίνει αργά το απόγευμα Δευτέρας ή Τετάρτης, που θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν οι πολίτες και να ταιριάζει στο ωράριό τους και όχι με βάσει το ωράριο των διοικούντων για να ατονήσει η προσπάθεια διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων.

Εκφράστηκε η ανησυχία των μελών είναι έκδηλη για τις επικείμενες ενέργειες της διοίκησης του δήμου και τα μέτρα, που προτίθεται να πάρει όσον αφορά τα οικόπεδα που έχουν χόρτα και τον κίνδυνο, που εγκυμονούν.

Συνεχίστηκε η συζήτηση των μελών της ομάδας και ενημερώθηκαν για τη σύσκεψη με θέμα την ανακύκλωση των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Ημαθίας με την παρουσία θεσμικών φορέων και την ενημέρωση και προτροπή όλων για τη λύση του προβλήματος. Αποφασίσθηκε να διατυπωθεί ένα κείμενο, που να εκφράζει τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια να σταλεί σχετικός φάκελος στο υπουργείο για τις ενέργειες της ομάδας σε συνεργασία με το ΤΟΕΒ Τρικάλων. Δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός φορέα για να ανακυκλώνει τις συσκευασίες και αυτό είναι το ζητούμενο εκ μέρους του νέου νόμου, που αναμένεται. Το πρόβλημα είναι γνωστό και αποδεκτό εκ μέρους των πολιτών, αφού ο κίνδυνος και τα περιστατικά «καρκίνου» πολλαπλασιάζονται χρεώνοντάς τα στον απλό πολίτη. Διατυπώθηκε, ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας γενικά όλων θεσμικών και  πολιτών και την αισθητοποίηση του μαζικού κινδύνου που αντιμετωπίζει ο πολίτης και εξ αυτού του λόγου.

Από μέλος της ομάδας τέθηκε το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αλεξάνδρειας με τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αδόκητος χαμός συμπολίτη μας μετά την αργοπορία του πληρώματος να έρθει από τη Βέροια. Ένα περιστατικό που χρήση διερεύνησης από τους αρμόδιους φορείς. Θα γίνουν προσπάθειες να αναδειχθεί το γεγονός και να γνωστοποιηθεί ευρέως.

Η ομάδα δεν υποκαθιστά, δεν αντικαθιστά  και δεν αναπληρώνει κάποιο θεσμό, αλλά τα μέλη της έχουν την ανησυχία για τις προσφερόμενες υπηρεσίες εκ μέρους της πολιτείας και γι’ αυτό τα μέλη της ενεργοποιούνται προς κάθε κατεύθυνση, μένοντας μακριά από κόμματα και αυτό επιδιώκεται και διαφυλάσσεται με κάθε ενέργεια . Το κοινό καλό και συμφέρον των πολιτών του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι ο στόχος της και γι’ αυτό την εμπιστεύονται οι πολίτες και με την συμμετοχή τους αναδεικνύοντας  τα προβλήματα και επιδιώκοντας  τη λύση τους.

Στη προσπάθειά της η ομάδα να αποκτήσει και την νομική της υπόσταση εκφράστηκε η άποψη να στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα και την αναμενόμενη προσοχή στις επικείμενες δράσεις της. Βέβαια η δια ζώσης προσέλευση είναι αυτή, που θα καθορίσει το αποτέλεσμα αυτό με τη σύσσωμη προσπάθεια μαζικά των μελών της .

ομαδ δρασ αλεξ43

Προηγούμενο άρθροΣπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων
Επόμενο άρθροΑνάρτηση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης στην κεντρική παρέλαση του Ηρακλείου Κρήτης