Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, τρώμε τον τελευταίο τραχανά του χειμώνα, καθώς αύριο Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Οι παλαιότεροι ” τιμούσαν τον τραχανά “, και τον μαγείρευαν σε χάλκινο επικασσιτερωμένο σκεύος πάνω σε πυροστιά στο τζάκι, ή σε μαντεμένια σόμπα ( μασίνα ) καθώς και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην διαδρομή τους για τα χειμαδιά προσθέτοντας, τυρί φέτα και κόκκινο πιπέρι.
Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αυστηρή και παλαιότερα, που οι άνθρωποι στην πατρίδα μας, ήταν περισσότερο ευλαβείς την τηρούσαν με ακρίβεια ” καλογερική”. Κάποιοι μάλιστα, συνήθως ευλαβείς γυναίκες μεγάλης ηλικίας στην αρχή αυτής την νηστείας, με την ευλογία του πνευματικού τους, ” έκαναν τριήμερο”, απείχαν δηλαδή από φαγητό και νερό, την Καθαρά Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.
Πολλοί έλεγαν τότε στα χωριά των Αγράφων ( Ευρυτανικά & Θεσσαλικά ), ότι αν σου δώσει ευχή ” γιαγιά που νηστεύει τριήμερο”, είναι σαν να παίρνεις ευχή από Δεσπότη!
Κείμενο - Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος