
Την αποκάλυψη ότι σπίτια για ενοικίαση «υπάρχουν» αλλά ή έχουν υψηλή τιμή ή είναι σε πολύ κακή κατάσταση έκανε μιλώντας μεταξύ άλλων στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα ο πρόεδρος μεσιτών Θεσσαλονίκης, γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Θάνος Τσουλκανάκης. Είπε επίσης ότι τόσο ο Σύλλογος όσο και η Ομοσπονδία έχουν πολλές προτάσεις προκειμένου να «πέσουν τα ενοίκια».
6.500 σπίτια διαθέσιμα για ενοικίαση στο δήμο Θεσσαλονίκης
Ο κ. Τσουλκανάκης διέψευσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση σημειώνοντας πως μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 6.500 σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία όμως «ή έχουν υψηλή τιμή ή είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση» «Ακόμη και να μην είναι αυτός ο αριθμός και να είναι μόνο το 1/3, υπάρχουν σίγουρα πάνω από 2.000 ακίνητα για ενοικίαση» πρόσθεσε ρωτώντας «τί κάνουμε εμείς γι αυτό;»
Αντικειμενικές αξίες και στα ενοίκια
Σύμφωνα με τον κ. Τσουλκανάκη υπάρχουν πολλές προτάσεις των μεσιτών για να πέσουν τα ενοίκια, με μία από τις βασικές να είναι η καθιέρωση αντικειμενικών αξιών και για την ενοικίαση ακινήτων. «Όπως υπάρχουν αντικειμενικές αξίες στις αγοραπωλησίες ακινήτων έχουμε προτείνει να υπάρχουν και αντικειμενικές αξίες που να συνδέονται με φορολογικά κίνητρα για την ενοικίαση ακινήτων»
Εξήγησε μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνει μία πανελλαδική δουλειά ώστε να οριστούν αυτές οι αντικειμενικές αξίες πανελλαδικά ανάλογα με την κάθε περιοχή, τις δεκαετίες του ακινήτου και τα τετραγωνικά του ώστε να οριστούν οι αντικειμενικές αξίες. Να πούμε π.χ. στην περιοχή της Άνω Τούμπας αυτές τις δεκαετίες, με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτά τα τετραγωνικά, αυτές είναι οι τιμές. Με ένα εύρος. Αν ο ιδιοκτήτης νοικιάζει σε αυτό το εύρος της αντικειμενικής αξίας που ορίσαμε όλοι οι παράγοντες της αγοράς, θα έχει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση. Αν πάει σε μια πολύ υψηλή τιμή εκτός αυτού του εύρους, που βέβαια έχει κάθε δικαίωμα να το κάνεις θα έχεις υψηλή φορολόγηση».
«Γιατί να μη γίνει πανελλήνια ρεαλιστική εκτίμηση των μισθώσεων στη χώρα»; Αναρωτήθηκε τονίζοντας μάλιστα ότι οι μεσίτες είναι έτοιμοι να συνδράμουν δωρεάν σε αυτή την προσπάθεια.
ΔΕΙΤΕ το σχετικό βίντεο.











