Πηλιορείτικο Σπεντζοφάι, αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της γεύσης στο βουνό των Κενταύρων. Το Πήλιο είναι ένας μαγευτικός προορισμός για κάθε εποχή, που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα.
Με τα χωριά του να σε γοητεύουν με την άγρια ομορφιά τους αλλά και τις παραλίες του εξίσου, με αποκορύφωμα τον Μυλοπόταμο της Τσαγκαράδας. Όλα τα χρόνια πριν ξεκινήσω για διακοπές πάντα τρία πράγματα είχα στο πρόγραμμα μου: Πώς θα πάω, τί θα δω από αξιοθέατα και τί θα φάω από τις τοπικές σπεσιαλιτέ.
Στο Πήλιο λοιπόν όταν πήγαμε για πρώτη φορά και στην Τσαγκαράδα αφού προσκυνήσαμε την Αγία Παρασκευή με το χιλιόχρονο πλατάνι της καθίσαμε για φαγητό και φυσικά το πρώτο πιάτο ήταν το σπεντζοφάι. Γεύση αλησμόνητη! Έκτοτε, όσες φορές έχουμε επισκεφτεί το βουνό των Κενταύρων από την Μακρινίτσα μέχρι τη Μήλινα και από τον Αι Γιάννη μέχρι τα Καλά Νερά, πάντα θα παραγγείλουμε την τοπική τους σπεσιαλιτέ..
Σας παρουσιάζω το Πηλιορείτικο σπεντζοφάι με κάποιες δικές μου προσωπικές πινελιές. Η μαγειρική είναι μεράκι και φαντασία φίλοι μου, με βάση στο πρωτότυπο, αλλά και ο αυτοσχεδιασμός είναι κάτι που με συναρπάζει!
Σπεντζοφάι Πηλίου
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά για τρία πιάτα:
(Αν θέλετε περισσότερα αυξήστε τις δοσολογίες).
1 χωριάτικο λουκάνικο
4 πιπεριές Φλωρίνης
4 πράσινες πιπεριές «κέρατα»
4 μικρά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε ελαφρώς το λουκάνικο και το τοποθετούμε στο ταψί, τις πιπεριές ελαφρώς στο ταψί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο επίσης και τέλος μια ελαφριά βράση τις ντομάτες και τον πελτέ. Προσθέτουμε στο ταψί αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.
Λάδι όχι, γιατί θα βγάλoυν το λουκάνικο και οι πιπεριές που έχουν απορροφήσει.
Μια συμβουλή: Βάλτε τα κομματάκια του λουκάνικου κάτω, για να μην ξεραθούν.
Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου μια ώρα.
Το σερβίρουμε με συνοδεία πουρέ πατάτας -έτσι το έκανα σήμερα- ή πατάτες τηγανητές ή πιλάφι.
Ένα καλό κόκκινο κρασάκι για συνοδεία είναι απαραίτητο!