Σάμος ένα νησί με μεγάλη ιστορία αφού γέννησε τον περίφημο μαθηματικό Πυθαγόρα, τον αστροφυσικό Αρίσταρχο, που διατύπωσε πρώτος τη θεωρία για την κίνηση της γης. Η θεά Ήρα στη Σάμο, γεννήθηκε και της αφιέρωσαν τον μεγαλύτερο αρχαίο ναό, το Ηραίον. Από την νεώτερη ιστορία στο Άνω Βαθύ, γεννήθηκε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης που οργάνωσε την επανάσταση καταλύοντας το Ηγεμονικό καθεστώς και κήρυξε το 1912 την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.
Πυθαγόρειο – Σάμος
Η Σάμος είναι το νησί που θα λατρέψετε, καταπράσινο θυμίζει πολλές μεριές της Ελλάδας, οι απέραντοι ελαιώνες σε ταξιδεύουν στην Πελοπόννησο, τα πευκοδάση ακουμπούν σε κάποιες μεριές τη θάλασσα, οι αμπελώνες ορεινοί, τα βοτάνια μοναδικά, τα χωριά παραμυθένια… Οι αλυκές σε ταξιδεύουν στο ένδοξο χθες … και τα κρασιά της φημισμένα, θα σας μεθύσουν με τα αρώματά τους… το Μοσχάτο προσφέρεται στην καλύτερη εκδοχή του και η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, θα σας μυήσει στον μυστηριακό κόσμο του κρασιού, μέσα από τα εκθέματα του πολύ ενδιαφέροντος Μουσείου Οίνου, την ξενάγηση του οποίου μας έκανε η υπερδραστήρια Μαργαρίτα Ικαρίου.
Η Σάμος έχει ονειρικές ακρογιαλιές, δαντελωτές με πεντακάθαρα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Στην ενδοχώρα θα συναντήσετε παραδοσιακούς οικισμούς γαντζωμένους σε ορεινές πλαγιές που θυμίζουν Πήλιο ή Ήπειρο, αλλά και ψαροχώρια κουκλίστικα.
Η γαστρονομία της ενθουσιάζει… τα τυριά εκλεκτά πικάντικη η γραβιέρα, λευκό τυρί, γιαούρτι αλλά και αρμόγαλο που ξετρελλαίνει από το τυροκομείο Βουρλιώτη. Το μέλι ονειρικό, τα ψάρια ολόφρεσκα και η κουζίνα τους πολυπολιτισμική, με επιδράσεις από την Μικρά Ασία, που τα παράλιά της απέχουν μια δρασκελιά από την Σάμο. Εδώ θα συναντήσαμε γηγενείς ποικιλίες κρεμμυδιών, αγγουριού, ντομάτας, λευκές μελιτζάνες, ελιές και μανιτάρια άγρια φευγάτα… τα ντοματάκια μούρλια και η κουζίνα της νοσταλγική με αλησμόνητες συνταγές τους χθες.
Τα σουτζουκάκια είναι από τις αντιπροσωπευτικές συνταγές της κουζίνας τους και ζητήσαμε να μας δώσουν την συνταγή για να τα απολαύσετε και εσείς…
Σουτζουκάκια σμυρνέικα
Από την Ουρανία Μιχελίδου, Σάμος
Υλικά
1 κιλό κιμά από μοσχάρι, περασμένο 2 φορές
1 ποτήρι κρασί μοσχάτο Σάμου
2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
4 – 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 κ.γ κοφτό κύμινο, σε σκόνη
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 κιλό ώριμα ντοματάκια, τριμμένα
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο και λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε δυνατά.
Ρίχνουμε το κρασί και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-5 ώρες.
Το βγάζουμε το αφήνουμε για λίγο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα αλευρώνουμε.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε μέχρι να «κάψει». Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια γυρίζοντάς τα με μια λαβίδα από όλες τις μεριές.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ και αλάτι και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα σουτζουκάκια και τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ίσως και λίγο παραπάνω, μπορούμε να το δοκιμάσουμε.
Βράζουμε ρύζι και σερβίρουμε μαζί με τα σουτζουκάκια και ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω.
Εναλλακτικά αν θέλουμε να είναι τα σουτζουκάκια πιο ελαφριά, τα ψήνουμε στο φούρνο και τα περιχύνουμε με την σάλτσα.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με πατάτες τηγανητές ή ρύζι ή πουρέ πατάτας και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα σουτζουκάκια με λίγο μάραθο