Σουηδία-Covid-19: Οι αρχές καθιερώνουν για πρώτη φορά το υγειονομικό πάσο για ορισμένες εκδηλώσεις

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων, απέναντι στην έξαρση των μολύνσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της  Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.

Παρότι η Σουηδία καταγράφει επί του παρόντος λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, “δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο”, υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι πολύ νέοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – η κυβέρνηση αναμένεται ακόμη να επιλέξει ποιο θα είναι το όριο ηλικίας, τα 16 ή τα 18 έτη.  Οι εκδηλώσεις που θα εφαρμόζουν το μέτρο θα εξαιρούνται από άλλους περιορισμούς.

Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική, εξήγησε η κυβέρνηση. Αλλά ο διοργανωτής μιας εκδήλωσης άνω των 100 ατόμων που δεν θα το εφαρμόσει, θα υποστεί τότε άλλα αυστηρότερα μέτρα. Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξαιρούνται επί του παρόντος.

Η Σουηδία διαφοροποιήθηκε στην κρίση του κορονοϊού μη επιβάλλοντας το μέτρο της καραντίνας και υιοθετώντας μια στρατηγική που βασιζόταν σε συστάσεις παρά σε αναγκαστικά μέτρα, με πολύ περιορισμένη χρήση της μάσκας προστασίας στους δημόσιους χώρους. ‘Ενας νόμος επέτρεπε την καθιέρωση ενός εμβολιαστικού πάσου αλλά αυτό δεν καθιερώθηκε εκτός των διεθνών ταξιδιών.

Στη Σουηδία είχαν αρθεί όλοι οι περιορισμοί της κατά της Covid στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της προόδου του εμβολιαστικού της προγράμματος και της καλής επιδημιολογικής κατάστασης.

Η χώρα καταγράφει επί του παρόντος ποσοστό επίπτωσης που ανέρχεται στα 85,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις 14 τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και απέχει μακράν από την επιδημιολογική εικόνα των  γειτονικών της χωρών, της Νορβηγίας και της Δανίας, που καταγράφουν έξαρση των κρουσμάτων, μετά την άρση των περισσότερων υγειονομικών τους μέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥγεία: Καρκίνος του Πνεύμονα: Μείωση των θανάτων κατά 25% αν εφαρμοστεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Επόμενο άρθροΑυξάνεται σταδιακά η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος, δείχνει μελέτη του meteo του Αστεροσκοπείου για την περίοδο 1981-2020