Σολτς: Η Γερμανία δεν θα αποφασίσει μόνη της για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες Δευτέρα πως παραμένει πεπεισμένος ότι είναι ανάγκη να συντονίζονται οι παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό με τους συμμάχους της χώρας του, καθώς εντείνεται η πίεση στο Βερολίνο να στείλει στο Κίεβο άρματα κύριας μάχης Leopard 2.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει κάπου σαράντα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα στείλουν περίπου 50 Bradley, παρόμοια οχήματα. Μια ημέρα νωρίτερα, η Γαλλία ανακοίνωνε πως θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περίπου 30 ελαφριά τεθωρακισμένα αναγνώρισης AMX-10 RC, εφοδιασμένα με ισχυρά πυροβόλα.

Ο κ. Σολτς, που έχει τονίσει επανειλημμένα πως θεωρεί σημαντικό η Δύση να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μη δώσει λόγους στη Ρωσία να τη θεωρήσει μέρος της σύρραξης, επισήμανε πως οι σύμμαχοι «προετοίμαζαν, συζητούσαν και οργάνωναν καιρό» τις παραδόσεις των οπλικών συστημάτων αυτών.

Το Κίεβο αξιώνει να σταλούν πιο βαριά άρματα, ιδίως Λέοπαρντ, που θα αποτελούσαν άλλης τάξης στρατιωτική βοήθεια.

Όμως η Γερμανία «δεν θα ενεργήσει μόνη της», επέμεινε ο καγκελάριος Σολτς σε εκδήλωση του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). «Η Γερμανία θα είναι πάντα ενωμένη με τους φίλους και τους συμμάχους της (…) οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο σε αυτή την τόσο επικίνδυνη κατάσταση».

Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπογραμμίζει πως είναι από τους βασικούς προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για υπερβολικό δισταγμό, αφού πέρυσι έσπασε αρκετά ταμπού που είχαν ρίζες στην αιματηρή ιστορία της τον 20ό αιώνα και, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να στείλει όπλα σε εμπόλεμη ζώνη.

Μολαταύτα, το Κίεβο και άλλοι επικρίνουν ειδικά το SPD διότι κατά την άποψή τους ενεργεί με μεγάλη βραδύτητα και μοιάζει να περιμένει άλλοι σύμμαχοι να αναλάβουν πρωτοβουλία πρώτοι. Τα δυο ήσσονα κόμματα της κυβέρνησης συμμαχίας (Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες) τάσσονται πολύ πιο μεγαλόφωνα υπέρ της αλλαγής κλίμακας της στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο.

Η Γερμανία δεν αποκλείει την παράδοση Λέοπαρντ στην Ουκρανία στο μέλλον, δήλωσε χαρακτηριστικά το σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία περίπου δέκα άρματα κύριας μάχης Challenger 2, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Το Κίεβο θέλει να του παραδοθούν περίπου 300 άρματα κύριας μάχης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓίγαντες φούρνου – Giant beans baked in the oven
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023