Σοκ: 31 δημοτικά & 69 νηπιαγωγεία λιγότερα στην Κ. Μακεδονία – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι άκρως σοκαριστική η πρόβλεψη της Eurostat ότι μετά από 50 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι κοντά στα 7,5 εκ. άνθρωποι! Κι αναμφισβήτητα το δημογραφικό μας πρόβλημα –όπως πλειστάκις έχουμε τονίσει- αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Έλληνες κάνουν όλο και λιγότερα παιδιά. Συνέπεια της κρίσης, κυρίως.

Οι αριθμοί, επίσης, δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια μισό εκατομμύριο Ελληνόπουλα (σε αναπαραγωγική ηλικία) έφυγαν από τη χώρα σε αναζήτηση δουλειάς ανάλογης των σπουδών ή των ονείρων τους.

Προσέξτε: Το 2009, μια χρονιά πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, γεννήθηκαν στη χώρα 118 χιλιάδες παιδιά. Το 2017, ο αριθμός γεννήσεων έπεσε στις 88 χιλιάδες. Δηλαδή κάτω και από τον αριθμό των θανάτων πανελληνίως!

Προσέξτε: Σήμερα στην Ελλάδα κάθε γυναίκα γεννά 1,3 παιδιά! Μάλλον ο χαμηλότερος Μ.Ο. για την Ευρώπη. Όταν ένας σταθερός πληθυσμός απαιτεί ποσοστό γεννητικότητας 2,2%!

Γιατί επαναφέρουμε αυτά τα στοιχεία προς συζήτηση; Επειδή για την επόμενη σχολική χρονιά δεν θ’ ανοίξουν στην Κεντρική Μακεδονία 31 δημοτικά σχολεία και 69 νηπιαγωγεία λόγω έλλειψης μαθητών!! Απίστευτο; Ναι αλλά αληθινό. Και μόνο για την Κεντρική Μακεδονία αφού για τις υπόλοιπες περιφέρειες δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.

Η χώρα – το συζητούσαμε προσφάτως στο ραδιόφωνο με την νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως- πέρα από τα συσσωρευμένα προβλήματά της στην Οικονομία, στην Παιδεία, στην Ασφάλεια, στο Κράτος, καλείται ν’ αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το δημογραφικό. Κι η νέα κυβέρνηση πέραν της «ασπιρίνης» των άμεσων μέτρων για τη στήριξη νέων ζευγαριών, οφείλει να δει με ποιον τρόπο θ’ αντιμετωπίσει την μετανάστευση και brain drain.

Φρονώ ότι η μια μεγάλη πρόκληση, ένα εθνικό καθήκον της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πάση θυσία δημιουργία προϋποθέσεων για να επιστρέψουν στη χώρα οι περισσότεροι νέοι που έφυγαν….