Σκάκι κι… « o Βασιλιάς είναι νεκρός»! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν το 1886 ο Βίλελμ Στάνιτς κέρδισε τον τίτλο του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, ουδείς φανταζόταν πόσο θ’ αναπτυχθεί το παιγνίδι τον επόμενο αιώνα. Ούτε φυσικά φαντάζονταν το ίδιο κι οι πρώτοι που το εφηύραν, οι Ινδοί, πριν από 7ο αιώνα.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το σκάκι σήμερα αποτελεί κορυφαίο παιγνίδι στρατηγικής, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν παιγνίδι των ευφυών! Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα εθεωρείτο παιγνίδι των βασιλέων και για πολλά χρόνια ψυχαγωγούνταν μ’ αυτό βασιλείς, ιερείς και γενικά ευγενείς. Το λάτρεψε ο Βολταίρος, ο Θερβάντες, ο Γκαίτε και κορυφαίοι των γραμμάτων και των τεχνών.

Σήμερα θεωρείται το  δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο επιτραπέζιο παιγνίδι. Απαιτεί πειθαρχία, αντοχή, διορατικότητα, λογική σκέψη. Ίσως μάλιστα αποτελεί το μοναδικό παιγνίδι που η τύχη δεν έχει θέση στη διεξαγωγή του.  Κι είναι χαρακτηριστικό ότι όλο και περισσότεροι ομιλούν για κορυφαίο «πνευματικό πόλεμο».

Το γεγονός ότι το σκάκι αποτελεί ένα παιγνίδι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έρχεται να επιβεβαιώσει ένα εξαιρετικό νέο βιβλίο, το οποίο καταγράφει σκακιστικά προβλήματα. Ένα βιβλίο που έλειπε όχι μόνο από τη βιβλιογραφία στη χώρα μας, αλλά και από την παγκόσμια αντίστοιχη. Αυτό το κενό υπερκαλύπτει πλέον το βιβλίο του καθηγητή Φυσικής  και Πληροφορικής Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Ο Βασιλιάς είναι Νεκρός», από τις εκδόσεις iWrite.

Το βιβλίο περιλαμβάνει συνολικά 500 προβλήματα, 450 ματ σε δύο κινήσεις και 50 ματ σε τρεις κινήσεις. Είναι όλα επιλεγμένα από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει το αντίστοιχο διάγραμμα με τις θέσεις των κομματιών στη σκακιέρα και βέβαια η λύση του. Αναφέρονται ακόμη, το πλήρες όνομα του συνθέτη, το έντυπο και η χρονολογία της πρώτης δημοσίευσης. Τα προβλήματα είναι ταξινομημένα με χρονολογική σειρά και καλύπτουν μια χρονική περίοδο επτά και πλέον αιώνων (!!!), με το παλαιότερο να βρίσκεται σε χειρόγραφο του 1266. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα προβλήματα έχουν αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε σχετικούς διαγωνισμούς. Στο παράρτημα περιγράφεται η διεθνώς αναγνωρισμένη από την FIDE σκακιστική γραφή, την οποία ακολουθεί και το βιβλίο κατά την παρουσίαση των λύσεων. Σε επόμενες εκδόσεις θα προστεθούν προβλήματα περισσοτέρων κινήσεων καθώς και σκακιστικές σπουδές.

Εξαιρετικό πόνημα για όσους εντρυφούν στο σκάκι, αλλά κι όσους επιθυμούν να κάνουν «βουτιά» στον κόσμο και στα μυστικά του.

Ξεφυλλίστε το, διαβάστε το!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΣεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.