Σήμερα 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Τι γιορτάζουμε; – Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Σήμερα 6 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει  την Μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εορτές, τόσο στην Θεολογία της Εκκλησίας μας, όσο και στην ζωή των Χριστιανών.

Δια μέσου αυτής της Μεγάλης Δεσποτικής εορτής, μας δίνεται η αφορμή να ενθυμηθούμε το υπερκόσμιο και θαυμαστό γεγονός που συνέβη στο όρος Θαβώρ.

Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς

Στο όρος Θαβώρ, (Θαβώρ στα εβραϊκά σημαίνει έλευση φωτός),  ο Χριστός, μπροστά στα μάτια των Αποστολών, Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννη, φανερώνει την δόξα του Θεού, το άκτιστο φως. Αυτήν την ενέργεια του Χριστού επισημαίνει και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Δεν άλλαξε ο Χριστός, αλλά επέτρεψε να δουν οι Απόστολοι με τα ίδια τους τα μάτια, αυτός που στην πραγματικότητα ήταν.

Σύμφωνα λοιπόν με την Καινή Διαθήκη (Ματθαίος ιζ’ 1-13, Μάρκου θ’ 2-12, Λουκά θ’ 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, καταπονημένοι όπως ήταν εξαιτίας της  δύσκολης ανάβασης στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και τελικά έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν όμως ξύπνησαν, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια  ένα υπερκόσμιο και θαυμαστό γεγονός. Το πρόσωπο του Χριστού άστραφτε σαν τον ήλιο και τα ενδύματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Δίπλα Του βρίσκονταν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα φανερή στους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Το υπέρλαμπρο Φως που αντίκρισαν οι μαθητές είναι το Φως του Θεού, με το οποίο εμφανίζεται ο Θεός, και ο Πατέρας και ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Είναι το ονομαζόμενο «άκτιστο» (αδημιούργητο) Φως, δηλαδή φως που δεν το έχει δημιουργήσει ο Θεός, αλλά βγαίνει «από μέσα Του». Από πολλούς εκκλησιαστικούς αποκαλείται και «Θαβώρειο φως», επειδή η Μεταμόρφωση του Χτιστού έλαβε χώρα στο όρος Θαβώρ.

Εκκλησιαστικά

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος μέχρι τον 4ο αιώνα γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ και ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επικράτησε να εορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

Η σημερινή μέρα είναι η μοναδική που εξαιρείται από την αυστηρή νηστεία που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Το απολυτίκιο της σημερινής μέρας:

Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις μαΘηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ήδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το Φως σου το άίδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα, δόξα σοι.

Λαογραφία

Σε διάφορες αγροτικές περιοχές επικρατεί το έθιμο, ανήμερα της Μεταμόρφωσης να πηγαίνουν οι πιστοί  στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή που αναγιγνώσκει ο ιερέας, τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια μοιράζονται στο εκκλησίασμα.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που έφερε η κακοκαιρία «Θάλεια» – Σε επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα : Του Σωτήρος