Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην «ΕΡΤ 1»

Περιορίζουμε επαφές και μετακινήσεις, μένουμε σπίτι

Έχουμε πάρει πολλά μέτρα από την αρχή. Προτιμούμε να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αυτό που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, είναι να περάσει το μήνυμα ότι μένουμε στο σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να περιορίσουμε τις επαφές μας, ακόμη και στον εργασιακό μας χώρο. Για παράδειγμα εγώ στο γραφείο μου, όπως και άλλοι Υπουργοί, αλλά και κεντρικά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει δοθεί εντολή ότι θα υπάρχει εκ περιτροπής απασχόληση. Δεν βρίσκονται όλοι οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες ταυτόχρονα μαζί για να αποφύγουμε τη διασπορά.

Επίσης, τον συντονισμό θα τον αναλάβει πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κλείνουμε σταδιακά χώρους που συναθροίζεται πολύς κόσμος για να αποφεύγεται η διασπορά, γιατί ακόμη και άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν συμπτώματα είναι πιθανό να είναι φορείς του ιού. Άρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και για αυτό εξακολουθούμε να λέμε συνεχώς «λάβετε εσείς όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας για να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας και όλοι μαζί μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε στο σπίτι».

Ο Πρωθυπουργός έχει προσαρμόσει το πρόγραμμά του και έχει ελαχιστοποιήσει τις επαφές του μόνο στα δύο βασικά ζητήματα, στα οποία χρειάζεται να υπάρχουν συσκέψεις. Δηλαδή, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και των εξελίξεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, και στα θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Προσπαθούμε οι συσκέψεις αυτές να μην είναι πάντα τόσο διευρυμένες για να μην είναι πολλά άτομα στους ίδιους χώρους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας όλοι. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να σταματήσει η Κυβέρνηση τη δουλειά της. Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό, και το αποτέλεσμα που περιμένουν οι πολίτες.

Για πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Η Κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο, το οποίο φτάνει μέχρι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Αυτό που ζητούμε είναι να μπορέσουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος που επιβάλλει μια συλλογική ωριμότητα. Όταν λέμε «κλείνουν τα σχολεία» εννοούμε κλείνουμε τα σχολεία για να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι τους, να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες επαφές και όχι να πηγαίνουν, αντί για το σχολείο, στην καφετέρια, οπότε θα έχουμε και πάλι τον ίδιο κίνδυνο διασποράς.

Αυτό είναι θέμα ευθύνης και των γονέων και των παιδιών. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να περιορίσει κανείς τα παιδιά του στο σπίτι. Αλλά, όμως, είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία, να δούμε περισσότερες ταινίες. Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, δεν θα είναι μια απλή ανάμνηση, αλλά μια περιπέτεια που θα τη θυμόμαστε με τρόμο.

Για την Εκκλησία 

Δεν δοκιμάζεται η πίστη μας. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι πολύ θετική η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, αλλά και οι ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου και μεμονωμένων Μητροπολιτών, που δίνουν έμφαση στην αποφυγή του συνωστισμού. στις Εκκλησίες μας. Η πίστη είναι μέσα μας. Δεν χρειάζεται να πάμε για μερικές εβδομάδες στην Εκκλησία. Το βασικό ζητούμενο είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΟΥ.

Μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Υπάρχουν τρία επίπεδα πάνω στα οποία εργαζόμαστε. Το πρώτο είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκαστικά κλείνουν, επειδή λαμβάνονται μέτρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι επειδή οι καταστηματάρχες θέλουν να κλείσουν, επειδή αυτό επιβάλλεται. Αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από το Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για τα μέτρα που θα λάβουμε, ώστε να στηρίξουμε το εισόδημα αυτών των ανθρώπων. Όταν κλείνει ένα κατάστημα και δεν υπάρχει τζίρος, το επόμενο θέμα είναι τι θα γίνει με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Θα καλύψουμε ένα μέρος από αυτό το κόστος άμεσα και για αυτό να αναμένονται σήμερα σχετικές ανακοινώσεις.

Τα άλλα δύο επίπεδα που δουλεύουμε είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η προστασία των θέσεων απασχόλησης. Σήμερα, στην ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης θα υπάρχουν κάποια περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα εξειδικευτούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Επιδιώκουμε τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι όχι απλώς ικανοποιητικά, αλλά να είναι αυτά που θα καθυστερήσουν οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία στην οικονομία, ώστε να μην πέσουμε -όπως ενδεχομένως πολλοί να ανησυχούν- σε ύφεση.

Και για αυτό θα πρέπει να τα υπολογίσουμε σωστά. Πρώτον, να έχουμε εξασφαλίσει από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα προσμετρούνται στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει τεθεί στη χώρα μας και δεύτερον, αν χρειάζεται, να μειωθούν ακόμη και αυτοί οι στόχοι. Σε αυτό το διττό στόχο συμφωνούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και άρα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του Eurogroup πριν εξειδικεύσουμε τα μέτρα.

Για την πτώση των τιμών των μετοχών και τις τράπεζες

Δεν μας ανησυχεί η πτώση των δεικτών, οι οποίοι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία της αγοράς. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Αν την στηρίξουμε και αν τα μέτρα που θα πάρουμε, όχι μόνον ως Ελλάδα, αλλά ως Ευρώπη είναι τέτοια που θα πείσουν τις αγορές ότι κάνουμε ό,τι χρειάζεται, οι δείκτες θα ανέβουν πάρα πολύ γρήγορα ξανά. Είναι οι προσδοκίες, οι οποίες αποτιμώνται σήμερα στο Χρηματιστήριο.

Χρειάζεται πραγματικά ένα συνεκτικό σχέδιο που θα δίνει ρευστότητα στην οικονομία όχι μόνο στο Δημόσιο, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στις τράπεζες. Οι παρεμβάσεις για τις τράπεζες έχουν πάρα πολλές πτυχές: Από το θέμα της πληρωμής δανείων που λήγουν, μέχρι με θέματα που έχουν να κάνουν με τη  χρησιμοποίηση κεφαλαίων που ήταν για επενδύσεις, για κεφάλαια κίνησης. Σκοπός μας είναι, μέχρι τη Δευτέρα, να έχουμε προδιαγράψει τι θέλουμε και να δούμε την Ευρώπη συντονισμένα να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται.

Για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Έχουμε πει ότι θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις, 2.000 ατόμων για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Οι πρώτοι 200 θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται. Κάνουμε έκκληση στους επιστήμονες και το νοσηλευτικό προσωπικό που θέλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και με την προοπτική να καλύψουν γενικότερες ανάγκες που έχει το Σύστημα Υγείας, με προσλήψεις προσωπικού σε μία μονιμότερη βάση. Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πρώτο κονδύλι και θα δώσει όποιο κονδύλι χρειαστεί στο Υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Η Τουρκία έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα σε όλες τις περιοχές, προσπαθώντας να παίξει έναν ρόλο μεγαλύτερο  από αυτόν που θα της αναλογούσε.  Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία σε όλα τα μέτωπα φαίνεται να είναι απομονωμένη. Επιχείρησε να εξάγει το πρόβλημά της, υλοποιώντας έναν χρόνιο εκβιασμό, ότι θα εξαπολύσει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Κλείσαμε τα σύνορά μας για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια. Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά ζήτημα ασύμμετρης απειλής απέναντι στην Ελλάδα. Αποδείξαμε ότι αυτός ο εκβιασμός απέτυχε, εξαερώθηκε. Έτσι, ο κ. Ερντογάν τσαλακωμένος, ενδέχεται να θέλει να δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα για να έχει κάτι περισσότερο ως διαπραγματευτικό ατού στο τραπέζι. Εμείς στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι αυτό το μήνυμα έχει σταλεί και από τους Ευρωπαίους στον κ. Ερντογάν. Προσβλέπουμε σε μια αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων εβδομάδων, γιατί αυτό είναι προς το καλό και της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και της Τουρκίας. Γιατί η Τουρκία θα τύχει πραγματικής στήριξης από την Ευρώπη και από τη χώρα μας, εάν αλλάξει αυτή την αδιέξοδη πολιτική.

 Για το μεταναστευτικό

Είχαν χθες συναντήσεις ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός κ. Μηταράκης με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο κ. Γιόχανσον, στις οποίες αποφασίστηκε  η εφαρμογή προγράμματος εθελοντικής επιστροφής μεταναστών από τα νησιά μας. Για να γίνει εθελοντική επιστροφή, αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν κάποια χρήματα τα οποία δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι  πέντε χιλιάδες άνθρωποι να φύγουν από τα νησιά μας και να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους. Άρα, θα υπάρξει μια σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ότι ανοίγει ένας διάδρομος όπου θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κοινοτική χρηματοδότηση, ώστε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας με εθελοντικές επιστροφές προς τις χώρες προέλευσής τους. Στέλνουμε το μήνυμα ότι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και δεν μπορούν να τύχουν της διεθνούς προστασίας -ακόμη και αν βρίσκονται για χρόνια στη χώρα μας- δεν μπορούν να πάρουν άσυλο και θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα πίσω στη χώρα τους. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα αποτροπής και γι’ αυτούς που βρίσκονται από την άλλη πλευρά και θέλουν να έρθουν προς τα εδώ.

Όπως μήνυμα αποτροπής είναι και η  αποφασιστικότητα που δείξαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη φύλαξη των συνόρων μας. Όλα αυτά μαζί ελπίζουμε να είναι μια μαγιά, ώστε και η αναθεώρηση -που επίκειται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους- της Συμφωνίας του Δουβλίνου να είναι τέτοια που να μπορέσει πραγματικά η Ευρώπη να έχει μία συνεκτική πολιτική στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Προηγούμενο άρθροΑποδίδει καρπούς η πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη: Συστήθηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φρούτων – Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών
Επόμενο άρθροΙατρικός Σύλλογος Ημαθίας: έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην επισκέπτονται νοσοκομεία και ιατρεία όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα (δύσπνοια, υψηλό πυρετό)