Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,

στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1»

και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

 

Για τις εκλογές

Λέγαμε σταθερά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όπως το λέγαμε, έτσι γίνεται. Λίγο νωρίτερα, λίγο αργότερα, δεκαπέντε μέρες μπρος, δεκαπέντε πίσω. Ήμασταν συνεπείς στη δέσμευση. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αμφισβητηθεί, σε μία Κυβέρνηση που δεν είναι στην αρχή, ούτε στη μέση, αλλά στο τέλος της τετραετίας.

Δεν θεωρούμε κανέναν ψηφοφόρο δεδομένο. Θεωρούμε ότι η μάχη για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων είναι διαρκής και πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα της πολιτικής σου. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο, σύγχρονο, κεντροδεξιό κόμμα, που τα αποτελέσματα της πολιτικής της διευρύνουν και μεγαλώνουν την απήχησή της. Η Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει, όχι γιατί μικραίνουν οι άλλοι, όχι γιατί κοιτάμε προς τα πίσω, αλλά γιατί τα αποτελέσματα της πολιτικής μας δίνουν απαντήσεις σε κοινωνικά στρώματα που ψηφίζουν, επιλέγουν, διαλέγουν με διαφορετικά κριτήρια. Με κριτήρια πολιτικά και ιδεολογικά και κυρίως το με κριτήριο σε ποια χώρα θέλουν να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Για τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού  

Θα είναι η πρώτη από μια σειρά συνεντεύξεων του Πρωθυπουργού για θεματικούς κύκλους, που θα έχουν δύο στόχους. Πρώτα, να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο, αυτής της πρώτης μας τετραετίας σε κρίσιμους τομείς, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Να εξηγήσουμε και να ερμηνεύσουμε που βρίσκεται η χώρα, σήμερα, εν μέσω αυτών των κρίσεων. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός, όπως είναι φυσιολογικό, θα προδιαγράψει σε αχνές γραμμές τους βασικούς στόχους, τις βασικές επιδιώξεις της νέας τετραετίας, εγγυώμενος ότι αφού πετύχαμε όσα πετύχαμε με τη σκληρή προσπάθεια αυτή την τετραετία, αφού επιδείξαμε τη συνέπεια, που επιδείξαμε σε όσα είχαμε δεσμευτεί στους Έλληνες πολίτες για να μας εμπιστευθούν, αυτό είναι και το εχέγγυο πως ό, τι δεσμευτούμε, συμφωνήσουμε, υποσχεθούμε, θα το επιτύχουμε και την επόμενη τετραετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ένας Πρωθυπουργός της φωτοβολίδας ή της επικοινωνιακής  διαχείρισης σημαντικών ζητημάτων, που αφορούν τους πολίτες. Ό, τι ανακοινώνουμε και ό, τι εφαρμόζουμε στην οικονομία, είναι καλά μετρημένο, καλά ζυγισμένο σε ό, τι αφορά στις αντοχές της οικονομίας και κυρίως στην αποτελεσματικότητά του στη δύσκολη περίοδο που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Μετρημένα, ζυγισμένα και με αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουμε καταφέρει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με άλλες ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η Νέα Δημοκρατία έχει διαρκές ανοιχτό μέτωπο με τους φασίστες και τους νεοναζί

Φασίστες και νεοναζί δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία. Δεν ψήφιζαν ποτέ. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαρκές ανοιχτό μέτωπο με τους φασίστες  και τους νεοναζί. Από την πρώτη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία, εγκαθίδρυσε την πιο σύγχρονη Δημοκρατία, την πιο ισχυρή Δημοκρατία, μέχρι την ώρα που επί Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε τη δίκη και μέχρι την ώρα που επί Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπήκαν στη φυλακή. Οι νεοναζί και οι φασίστες δεν έχουν κανένα χώρο μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Φρόντισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να βρεθούν αίθουσες, για να γίνουν οι δίκες. Η βασική και η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι αυτή, όπως το 2019 ζητήσαμε από την ελληνική κοινωνία ν’ αφήσει τους φασίστες και τους νεοναζί εκτός. Αυτό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και να μπουν στο πολιτικό περιθώριο νεοναζί και φασίστες.

Η ρύθμιση θα αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο στη διάσταση της πραγματικής ηγεσίας. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στον κάθε Κασιδιάρη, στον κάθε εγκληματία να κοροϊδεύει και να εμπαίζει την ελληνική Δημοκρατία και την ελληνική Δικαιοσύνη. Τη ρύθμιση αυτή την έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα από το Νοέμβριο. Από το Νοέμβριο έχει σταλεί στα κόμματα και περιμένουμε τις απαντήσεις, τις θέσεις, τις τοποθετήσεις τους πάνω σε αυτό. Δεύτερον, θα επιδιώξουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Μην νομίσει ο κόσμος ότι θα ψηφίσει η Βουλή μια ρύθμιση και αυτόματα δεν θα μπορεί να κατέβει υποψήφιο ένα κόμμα που έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Ο Άρειος Πάγος, που ανακηρύσσει τους υποψηφίους και τα κόμματα, θα αποφασίζει με βάση το νομικό πλαίσιο ν’ απαγορεύσει τη νομιμοποίηση, την ανακήρυξη ενός κόμματος που έχει χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση, εφόσον τεκμαίρεται ότι η πραγματική του ηγεσία είναι αυτή που έχει καταδικαστεί. Στο τέλος της ημέρας είναι η ελληνική Δικαιοσύνη εκείνη η οποία αποφασίζει.

Η δικαστική έρευνα δεν θα αφήσει τίποτα στη σκιά

Ποτέ δεν έχει ή δεν είχε περιέλθει σε γνώση του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου οτιδήποτε σχετικό με όλα αυτά που κουβεντιάζονται για τον κ. Φλώρο, για μια σειρά από άλλα πολιτικά πρόσωπα, κ.λ.π. Βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, δεν θα αφήσει τίποτα στη σκιά. Τίποτα δεν θα μείνει στη σκιά. Δεν θα μείνει στη σκιά αν υπήρχαν μέσα στην ΕΥΠ ορισμένοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου. Έφυγαν  πρόσωπα, έγιναν αλλαγές. Η Κυβέρνηση ανάλαβε τις ευθύνες της.  Εάν όλα αυτά ευσταθούν -που θα δούμε ποια είναι τα μυθεύματα, ποια είναι η αλήθεια, ποια είναι η υπερβολή- εδώ υποτίθεται ότι είχε στηθεί ένα γαϊτανάκι, ότι παρακολουθούνταν άνθρωποι πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό. Υλικό -υποτιθέμενο, κοπτοραπτικής, πραγματικότητας- που διοχετεύεται συστηματικά και προνομιακά σε συγκεκριμένους κύκλους.

Τρεις εισαγγελείς χθες μας είπαν ότι το 2016-2019 -δεν υπήρχε Μητσοτάκης Πρωθυπουργός  το 2016-2019- παρακολουθούνταν το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Τρεις εισαγγελείς. Χωρίς νόμιμη επισύνδεση. Παρακολουθούνταν το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ και μια εβδομάδα πριν προκηρυχθούν οι εκλογές του 2019  έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζει τον Ποινικό Κώδικα, για να έχει παραγραφεί αυτό το αδίκημα της παρακολούθησης τότε. Δεν είναι μια σύμπτωση, να τη δούμε, να την εξετάσουμε, γιατί είναι και πολλοί ερευνητές πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, βραχίονες δημοσιογραφικοί.

Το Κοινοβούλιο και η Δημοκρατία έχουν κανόνες. Και ο Πρόεδρος της Βουλής είναι θεματοφύλακας των κανόνων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι κανόνες, λοιπόν, του Συντάγματος, ο Κανονισμός της Βουλής λέει ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε, είτε είναι απλός πολίτης είτε είναι επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής -αυτό αναφέρει το Σύνταγμα, οι νόμοι, ο Κανονισμός της Βουλής- να στέλνει μια επιστολή και να λέει θέλω να έρθω.  Ξέρουν όλοι όσοι συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο και τα κόμματα. Νομίζω ότι με μια δεύτερη επιστολή του ο κ. Ράμμος, χθες, αποσαφήνισε λίγο τα πράγματα και υπέδειξε τον τρόπο και τον δρόμο μέσω του οποίου μπορεί να γίνει αυτή η ενημέρωση. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μπλοκάρει ποτέ. Όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ο κ. Ράμμος θα έρθει και θα πει αυτά που έχει να πει.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν εκκωφαντικά σιωπηλοί

Προκύπτουν το τελευταίο διάστημα πράγματα τα οποία είναι δυσάρεστα από την πτυχή ότι φθείρουν την εμπιστοσύνη του συνόλου της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα, αλλά βάζουν και πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Αναφέρομαι στα όσα διαδραματίζονται στο Ειδικό Δικαστήριο, του κ. Παππά, το τελευταίο διάστημα. Πρώτον, έχουμε μαρτυρία ένορκη στο φως της ημέρας. Είναι σημαντική η διαφορά γιατί οι μνήμες είναι νωπές και πρόσφατες. Όχι με κουκούλες, όχι με ψευδώνυμα, όχι με «μου είπαν, άκουσα», μια τροχήλατη, μια διεύθυνση, ένας κωδικός, ένας μάρτυρας με άλλο ψευδώνυμο, κ.λ.π.. Ένορκα στο Ειδικό Δικαστήριο για σακούλες με μαύρα χρήματα στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία και μαρτυρία. Την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης πρέπει να την παρακολουθήσουμε. Ο κ. Τσίπρας είναι εκκωφαντικά σιωπηλός. Και δεύτερον, υπήρξε αυτό το sms που είδε το φως της δημοσιότητας με κωδικούς προσώπων, που εγείρει πάρα πολύ σοβαρά ερωτήματα πρωτίστως για τον τρόπο αντίληψης και συμπεριφοράς της διακυβέρνησης τότε και του ΣΥΡΙΖΑ στο να υπαγορεύουν τη μετοχική σύνθεση τηλεοπτικών σταθμών. Το έκαναν και σε άλλους σταθμούς; Έτσι αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία των τηλεοπτικών σταθμών; Να επιβάλουν τη μετοχική τους σύνθεση; Σημαντικά ερωτήματα σε ό,τι αφορά τον «Α2». Αν είναι ένα πρόσωπο το οποίο συνδέεται και με την υπόθεση της διακίνησης χρήματος με σακούλες και βαλίτσες στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να κάθεται σιωπηλός. Τα ήξερε αυτά; Δεν τα ήξερε αυτά και τα έκαναν άλλοι του συνεργάτες; Αυτή ήταν η γενικότερη στρατηγική του; Έτσι αντιλαμβάνεται συνολικά το τοπίο; Είναι πάρα πολύ σημαντικά τα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν με υπεύθυνο, θεσμικό τρόπο. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει το δάχτυλο με το παραμικρό, να μένει εκκωφαντικά σιωπηλός.

Προηγούμενο άρθρο«Είναι συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής»
Επόμενο άρθροΔήλωση Λ. Τσαβδαρίδη για την Υπογραφή της Σύμβασης για το Διοικητήριο Ημαθίας