Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «Real Fm»

Για τη Σύνοδο Κορυφής

 

Μαζί με τις αποφάσεις που ενισχύουν την αυτονομία της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και συνιστούν βαριές κυρώσεις, ο Πρωθυπουργός επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να δούμε κι άλλα μέτρα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των Ευρωπαίων πολιτών. Και αυτό  γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας απέναντι στη Ρωσία, πέρα από τις κυρώσεις, είναι να έχουμε αλλαγές, ώστε να μπορεί ο κόσμος να ανταπεξέλθει στις παράπλευρες δυσκολίες, για τις οποίες δεν ευθύνεται, να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξήσεις των τιμών που δυσκολεύουν όλες τις πτυχές του οικονομικού του βίου. Αυτό είναι μια διαρκής επιδίωξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, πέρα από τα μέτρα που παίρνουμε στο εσωτερικό. Η Ελληνική Κυβέρνηση πιέζει έντονα και θα εξακολουθεί να πιέζει για αποφασιστικές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικού περιεχομένου, που αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα των μέτρων αυτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε πολύ καθαρά και στις Η.Π.Α., αλλά και παντού. Ένα ζήτημα είναι να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας, την ουσιαστική μας συμπαράσταση στην Ουκρανία που βάλλεται, με κυρώσεις που θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Putin. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι κυρώσεις  θα φέρουν τεράστιες αλλαγές στη ζωή των πολιτών, ακόμη περισσότερες, μεγαλύτερες, ίσως, από αυτές που έχουν φέρει και η Ε.Ε. πρέπει και οικονομικά να στηρίξει, να βοηθήσει τα κράτη προς την κατεύθυνση αυτή.

Είναι μια Ευρώπη που πρέπει να συγκεράσει συμφέροντα 27 κρατών. Περιμέναμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά και πιο καθαρά μηνύματα προς τη στήριξη των πολιτών. Ανάλογα με αυτά που είδαμε στην περίπτωση της πανδημίας. Και τότε είχαμε ξεκινήσει από μια πολύ δύσκολη αφετηρία, με γρηγορότερους όμως ρυθμούς. Με την πίεση και της Ελλάδας και άλλων κρατών, φτάσαμε στο  να παρθούν πολύ ουσιαστικά μέτρα και για την προμήθεια των εμβολίων και για τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Γίνονται δειλά βήματα. Εξακολουθούν να είναι στο τραπέζι αρκετές προτάσεις. Πολλές από αυτές τις έχει καταθέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός και για την προμήθεια του φυσικού αερίου και για το πλαφόν στις τιμές. Είναι προτάσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Εξακολουθούμε να περιμένουμε και να αξιώνουμε πιο αποφασιστικά βήματα και πιο γρήγορες κινήσεις. Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Το μήνυμα αυτό πρέπει να το πάρουν καθαρά οι Βρυξέλλες. Η Ελληνική Κυβέρνηση και στις Συνόδους Κορυφής και στα Συμβούλια των Υπουργών, αλλά και στις διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού, με πολύ καθαρό τρόπο και με πολύ αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, αναδεικνύει το γιατί πρέπει να πάμε πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή.

Για την στήριξη των πολιτών

Είχαμε σπεύσει πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, να ανακοινώσουμε το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια. Ένα σχέδιο, η εφαρμογή του οποίου θα οδηγήσει στο να πληρώνουμε από τον Ιούλιο και μετά 70-90% μικρότερες αυξήσεις.  Ο κόσμος που έχει κατανάλωση πάνω από 300 κιλοβατώρες καταναλώσεις θα πάρει χρήματα πίσω στους λογαριασμούς του. Ήδη, οι λογαριασμοί και του Μαΐου και του Ιουνίου περιλαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη για όλους. Έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα, τα οποία μας έχουν κατατάξει πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα χρήματα που έχουμε διαθέσει σε σχέση με το Α.Ε.Π. και τον πληθυσμό μας για την αντιμετώπιση των αυξήσεων του ρεύματος. Προφανώς, δυσκολίες αντίστοιχες και ανάλογες υπάρχουν και σε άλλους τομείς, υπάρχουν στα καύσιμα. Κι εκεί έχουν παρθεί πρωτοβουλίες. Η πολιτική της Κυβέρνησης έχει διαρκή στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος με μια σειρά από μέτρα, όπως αυτή που δόθηκε με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σήμερα μπαίνει ο πρώτος αυξημένος κατώτατος μισθός.  Στην ουσία σηματοδοτεί έναν παραπάνω μισθό το χρόνο. Υπήρξε, επίσης, μείωση του ΕΝΦΙΑ, που το βλέπουν όλοι οι συμπολίτες μας στους λογαριασμούς που έχουν αναρτηθεί. Και αυτά είναι χρήματα που δυναμώνουν το εισόδημα.  Υπήρξε ενίσχυση στα καύσιμα. Έχουμε συνεχείς ελέγχους στην αγορά. Και κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, κάθε καινούρια δυνατότητα που δημιουργείται, που προκύπτει από την απόδοση της οικονομίας, θα αξιοποιείται προκειμένου να βοηθάμε πολύ περισσότερο τον κόσμο.

Μην ξεχνάμε ότι για την αντιμετώπιση των κρίσεων, η Κυβέρνηση δεν έχει προσθέσει ούτε έναν καινούργιο φόρο, δεν έχει κάνει πίσω ούτε σε μία υπόσχεσή της, που έχει να κάνει με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Παραμένει η δέσμευση και η πρόθεση να καταργήσουμε την Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους. Ένα επιπλέον μέτρο που θα ενισχύσει το εισόδημα του κόσμου. Όλα αυτά, μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο κλίμα, απαιτούν ισορροπία και σωστή διαχείριση των πόρων που είναι διαθέσιμοι.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Παρατηρούμε όλοι αυτή την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και στο πεδίο της ρητορικής, αλλά και σε προκλήσεις επί του πεδίου. Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις, σε όλα τα επίπεδα, ενημερώνοντας συμμάχους και εταίρους της. Πρόκειται για απειλές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με Συνθήκες, με το Διεθνές Δίκαιο, ανιστόρητες, δεν εδράζονται πουθενά και προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα ποτέ να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στα κυριαρχικά της  δικαιώματα, στην εθνική της κυριαρχία. Αναφαίρετο και κυριαρχικό δικαίωμα είναι η αμυντική θωράκιση των νησιών της. Όλα αυτά, αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα και τις προτεραιότητες που έχει και σε άλλα μέτωπα, η τουρκική ηγεσία και συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος. Αντανακλούν, χωρίς αμφιβολία, τη νευρικότητα, τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Τουρκία, εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών στη διεθνή σκηνή της Ελλάδας και του Έλληνα Πρωθυπουργού.  Είτε αυτό αφορά Συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με συμμάχους μας, είτε αφορά την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Προφανώς και  δεν  μπορεί κανείς να κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε εκείνους που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, σε μία συγκυρία μάλιστα που όλος o δυτικός κόσμος χρησιμοποιεί ως σημαία του το Διεθνές Δίκαιο, για να απομονώσει, να καταδικάσει τον Ρώσο εισβολέα στην Ουκρανία. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολλά βήματα  μπροστά από την Τουρκία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, έχει μιλήσει στο Κογκρέσο. Η Ελλάδα έχει κλείσει Συμφωνίες για ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης. Μιλάω για τα «Rafale», για τις Φρεγάτες. Βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για να μπει σε γραμμή παραγωγής σε λίγο καιρό για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Πράγματα που η Τουρκία ακόμα φαίνεται να συζητάει ή να διεκδικεί και περισσότερο να απασχολούν τον Τύπο, παρά, ουσιαστικά, κανάλια επικοινωνίας. Οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας ενημερώνονται με υπεύθυνο τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, από τον Υπουργό Εξωτερικών. Ενημερώνονται με πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι συνιστά η τουρκική προκλητικότητα και πόσο μεγάλο κίνδυνο σημαίνει αυτό για την αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο, σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει αλλάξει.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες χθες. Σήμερα είχε μία συζήτηση με τον κ. Scholz, όπου ανάμεσα στα άλλα μίλησαν για το ενεργειακό, για τις κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ τον ενημέρωσε και πάρα πολύ καθαρά για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας με αποφασιστικότητα, με ψυχραιμία, αλλά και με πλήρη συναίσθηση και συνείδηση καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει ούτε βήμα, κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, σε μια γειτονιά που δεν χρειάζονται, δεν θέλουμε και δεν θα επιδιώξουμε εντάσεις, προκειμένου όλοι να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Και από την άλλη πλευρά, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Σε δυο-τρεις εβδομάδες έχουμε την τακτική Σύνοδο Κορυφής. Πάντοτε η ελληνική διπλωματία είναι πλήρως ενεργοποιημένη στο να επικαιροποιεί την ενημέρωση σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη και την ευρύτερη ατμόσφαιρα, το ευρύτερο περιβάλλον. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι η χώρα πάντα βρίσκεται σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας σε όλα τα επίπεδα είναι πάντοτε ενεργοποιημένα. Από την άλλη πλευρά, η χώρα είναι μια χώρα σταθερότητας, ασφάλειας, που μπορεί να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, για να αποκρούσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις. Έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει την παγκόσμια κοινή γνώμη με το μέρος της. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει σειρά παρανόμων, προκλητικών ενεργειών. Η χώρα δεν έχει να φοβάται κάτι. Έχει δυναμώσει. Γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια το τελευταίο διάστημα. Έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει κάθε είδους προκλήσεις, κάθε είδους απειλές, ακόμα και υβριδικές απειλές. Με σταθερότητα και με ψυχραιμία προχωράμε, παρακολουθούμε, βρισκόμαστε σε εγρήγορση και είμαστε αυτό που ήμασταν πάντοτε. Ένας παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας.

Οι υβριδικές απειλές είναι μια καινούργια πραγματικότητα στην οποία κάθε χώρα οφείλει να παίρνει τα μέτρα της για να τις αντιμετωπίσει. Αυτό δεν σημαίνει πανικός. Ούτε σημαίνει ότι έχουμε κανέναν λόγο να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Με αυτά τα δεδομένα, με αυτό τον γείτονα που έχουμε απέναντί μας, με αυτή την τακτική όξυνσης που έχει επιλέξει η Τουρκία, η χώρα ψύχραιμα, σταθερά, με τις δικές της δυνάμεις, με τις συμμαχίες της, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας που με συνέπεια έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και που βρίσκεται σε εξέλιξη εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης, είναι εδώ παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας. Η χώρα είναι ένας ασφαλής προορισμός για το Καλοκαίρι.

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο για τη συμβολή του στην παραχώρηση της κυριότητας του κτιρίου της πρώην Δ.Ο.Υ. Αλεξάνδρειας στο Δήμο
Επόμενο άρθροΜάριος Μαρκόπουλος 11ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανεξαρτήτων και βετεράνων επιτραπέζιας αντισφαίρισης