Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,

στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989»

και τους δημοσιογράφους, Γιώργο Ευγενίδη και Τάκη Χατζή

 

Έχουμε ερωτηματικά και τις απαντήσεις θα τις πάρουμε μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχουμε κι εμείς πολύ συγκεκριμένα ερωτηματικά, πολύ περισσότερο από την ώρα που στο Γραφείο του Πρωθυπουργού δεν έχει φτάσει κανένα στοιχείο, καμία Έκθεση, καμία πληροφόρηση. Δεν ήταν σε γνώση του καμία τέτοιου είδους διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες, διαρροές, συνομιλίες -πραγματικές ή προϊόντα κοπτοραπτικής- έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας.

Έχουμε  πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πρώτοι εμείς, να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Το  έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, πολύ περισσότερο από τη ώρα που ούτε σε γνώση του Πρωθυπουργού ήταν οι επισυνδέσεις, ούτε περιήλθε σε γνώση του οποιοδήποτε υλικό σε καμία στιγμή όλης αυτής της ιστορίας. Προφανώς και θέλουμε να μάθουμε και αυτό θα γίνει μέσα από τις διαδικασίες, τους νόμους, τις πρόνοιες που προβλέπει το Σύνταγμα και το θεσμικό μας πλαίσιο. Στο ερώτημα για το αν η Κυβέρνηση, από την ώρα που όλα αυτά τα πράγματα άρχισαν να απασχολούν την κοινή γνώμη και να έρχονται στην επιφάνεια, έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, έχω να απαντήσω συγκεκριμένα: Υπήρξαν κινήσεις απομάκρυνσης προσώπων από την ΕΥΠ και ένα θεσμικό πλαίσιο που θωρακίζει παραπάνω κάποιες διαδικασίες, που θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρές και μέσα στην ΕΥΠ, αλλά και γενικότερα για μια σειρά προσώπων, για να θωρακίσουμε και να διασφαλίσουμε το από εδώ και πέρα, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνει καμία σκιά στο πριν.

Όλοι πρέπει να σεβόμαστε τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ρόλο τους, πρώτοι αυτοί που τις υπηρετούν. Είχαμε πολλές ενδείξεις και είχαμε σιωπήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό με διάφορα περίεργα πράγματα που βλέπαμε, σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά του κ. Ράμμου, αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής. Τα προσπερνούσαμε διότι πρέπει να προστατεύουμε το κύρος των Ανεξάρτητων Αρχών. Να πω για τις διαρροές στοιχείων που βλέπαμε δεξιά και αριστερά, που όλοι έλεγαν ότι μέσα από την Αρχή βγαίνουν; Να πω για τα σούρτα – φέρτα στελεχών πολιτικών κομμάτων στην Αρχή; Δεν ήταν εύκολη απόφαση να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και γι’ αυτό τόσο καιρό σιωπούσαμε.

Η χθεσινή ανακοίνωση, η οποία όντως μιλούσε για μία εργαλειοποίηση του ρόλου της Αρχής, είχε συγκεκριμένα γεγονότα. Όποιος, λοιπόν, θέλει να μας κάνει κριτική, ας μπει στη βάσανο και τον κόπο να απαντήσει στα όσα συγκεκριμένα αναδεικνύονται. Είσαι επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής και έχεις αυτή την άποψη και αυτή τη θεώρηση, κόντρα σε γνωμοδοτήσεις άλλων οργάνων. Δεν έχεις ξανακάνει  τέτοιες ερμηνείες τρεισήμισι χρόνια που είσαι στην Αρχή και ξαφνικά τις κάνεις τώρα, την τελευταία προεκλογική χρονιά. Δεν επιδιώκεις μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Δεν παίρνεις ένα τηλέφωνο. Δεν λες θέλω να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό. Εδώ συμβαίνουν πράγματα, που κατά τη γνώμη μου αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Βλέπεις οποιονδήποτε άλλον, πας και αυτοπροτάσσεσαι κόντρα στον Κανονισμό της Βουλής και στο Σύνταγμα να ενημερώσεις. Είναι τεράστιος κόπος να συμπεριλάβεις στους συνομιλητές σου, να καταστήσεις κοινωνό και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό; Και του στέλνεις μια επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας, πριν καλά-καλά φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε δημοσιευτεί στους ίδιους χώρους και στους ίδιους βραχίονες, που κατά καιρούς βλέπαμε διάφορα.

Εδώ για πάρα πολύ καιρό βλέπουμε το ίδιο σίριαλ. Κάποιος προαναγγέλλει, κάποιος δημοσιεύει. Την επόμενη μέρα της δημοσίευσης, συνήθως Κυριακή, κάποιος κάνει το follow up και προχωράει. Η πραγματική διάσταση των επισυνδέσεων, χωρίς αμφιβολία θα φανεί. Δεν θα μείνει τίποτα στη σκιά.

Πώς είναι δυνατόν εάν υπήρχαν αυτές οι επισυνδέσεις που λένε ότι υπήρχαν, να κατηγορούν ότι ήταν ενορχηστρωτής ο Πρωθυπουργός και το υλικό των επισυνδέσεων, να μην έχει φτάσει ποτέ στο Μέγαρο Μαξίμου και να το έχουν αυτοί; Δεν πρέπει να δοθεί μια απάντηση; Ποια ρυπαρά δίκτυα τους τα πήγαν; Και ποια η σχέση με αυτούς που έκαναν τις παρακολουθήσεις; Είναι εύλογα ερωτήματα.

Οι πρώτοι που δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή είμαστε εμείς γιατί η υπόθεση αυτή στο τέλος-τέλος αφορά ανθρώπους που συμπορεύτηκαν με τον Πρωθυπουργό επί δεκαετίες και ανθρώπους που ο Πρωθυπουργός συνεργάστηκε μαζί τους για να διευθετήσει αποτελεσματικά μέγιστα και κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Άρα, εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε όφελος να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Πρόεδρου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Δουδώνης: «Η Προσπάθεια Απαξίωσης του Κ. Ράμμου Θέτει Σοβαρότατο Θέμα Λειτουργίας των Θεσμών στη Χώρα»