Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Μαρίας Σπυράκη στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon» για τον ΕΝΦΙΑ

Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή

κ. Μαρίας Σπυράκη

στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon»

 Για την εξαγγελία μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους ΔΗΜΟΥΣ

– Ο κ. Μητσοτάκης θα διαβουλευτεί, εντός της εβδομάδος, και με την ΚΕΔΕ, προκειμένου να μιλήσει για το θέμα, αλλά έχουμε ήδη φτιάξει το πρώτο σχέδιο. Ο μηχανισμός είσπραξης καταρχήν θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Θα εισπράττεται, δηλαδή, από το κράτος. Η κατανομή θα είναι ανά δήμο με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο και θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση.

– Οι δήμοι δεν θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μια μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους. Στο επόμενο στάδιο -και εφόσον οι δήμοι συμφωνήσουν- αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, στο άρθρο 102 παρ. 5, που ορίζει να δώσει η πολιτεία στους δήμους τους αναγκαίους πόρους, να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Όμως ταυτόχρονα η πρότασή μας προσδίδει στους δήμους και μια μορφή λογοδοσίας, καθώς η διαχείριση των χρημάτων γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, δεν ξέρει τον υπουργό. Θα γνωρίζει έτσι ακριβώς  πού πάνε τα λεφτά του.

Για το αν θα μπορεί ο δήμαρχος να μειώσει ή να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ;

– Αυτό σε επόμενο στάδιο. Η πραγματικότητα τώρα είναι ότι καταρχήν το παίρνουμε από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το μοιράζουμε με έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό. Εφόσον οι δήμοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη δυνατότητα προοδευτικά -για αυτό θα διαβουλευθεί μαζί τους ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης- θα καταλήξουμε πώς θα γίνει χρησιμότερο για αυτούς το εργαλείο. Πάντως, έχουμε δει ότι το σύστημα λειτουργεί στη Γαλλία, στην Εσθονία, στην Πολωνία.

Για τις αδυναμίες των δήμων και την ανυπαρξία δημοτικών εισπρακτικών μηχανισμών

– Δεν υφίσταται ανάγκη για κάτι τέτοιο αφού θα το εισπράττει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Και για αυτό προτείναμε ως χρόνο έναρξης του νέου συστήματος το 2021, ώστε να υπάρχει και μια περίοδος προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός μηχανισμός στην πρότασή μας δεν είναι ο δήμος, είναι το κράτος. Ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης ενός ποσού και σταδιακά εάν η ΚΕΔΕ συμφωνήσει, θα δούμε το επόμενο στάδιο. Ξεκινάμε λοιπόν με μια ριζοσπαστική πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει λογοδοσία και έλεγχο από τους πολίτες.

Προηγούμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Νόμος Παρασκευόπουλου: Κυβερνητικό αλαλούμ
Επόμενο άρθροΟμιλία Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη “Νέλσον Μαντέλα”