Ομιλία Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη “Νέλσον Μαντέλα”

Είμαι από μία χώρα πολύ μακριά από αυτήν του Νέλσον Μαντέλα. Παρόλα αυτά, η χώρα μου είναι αυτή που έχει εμπνεύσει τα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία αυτός έδωσε μάχες και ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει ακόμα και τη ζωή του.

Ωστόσο, στον αιώνα που πέρασε, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Σήμερα, το όραμά του και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, την ώρα που ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με υπαρξιακές προκλήσεις. Αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενίσχυση του ρατσισμού και έκρηξη του φονταμενταλισμού.

Αλέξης Τσίπρας Γ.Τ. Πρωθυπουργού Andrea Bonetti 4

Η σημερινή συγκυρία απαιτεί ένα πρότυπο ηγεσίας σαν αυτό του Νέλσον Μαντέλα. Ένα ακούραστο μαχητή της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και την ίδια ώρα, έναν υπεύθυνο ηγέτη και επιδέξιο διπλωμάτη, ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να πετύχει αυτούς τους στόχους.

Γιατί πιστεύω, πως αυτή ήταν η δύναμή του.

Ήταν ένας αγωνιστής που απέδειξε με τη στάση του, την προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας αγωνιστής που γαλουχήθηκε στη ριζοσπαστική Αριστερά, την πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία και τα 27 χρόνια φυλακίσεων.

Αλέξης Τσίπρας Γ.Τ. Πρωθυπουργού Andrea Bonetti 2

Και έγινε ο πολιτικός άνδρας που μεταμόρφωσε όλη αυτή την οργή και τις φυλακίσεις σε μια αξιοθαύμαστη ενέργεια, προκειμένου να πετύχει τη συμφιλίωση, την ενότητα και την ειρήνη.

«Εάν μπορούμε να μάθουμε να μισούμε, μπορούμε να μάθουμε και να αγαπάμε» είχε πει ο Μαντέλα.

Σε μία ιστορική συγκυρία που το πολιτικό μομέντουμ μας τραβά βίαια στο παρελθόν, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε την ανατροπή.

Η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν χαρίζονται. Κερδίζονται μέσα από αγώνες και συμβιβασμούς.

Αλέξης Τσίπρας Γ.Τ. Πρωθυπουργού Andrea Bonetti 4

Η πατρίδα μου τα βίωσε και τα δύο. Και σήμερα, η Ελλάδα έχει καταφέρει:

Να βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, έχοντας προστατεύσει τους πιο αδύναμους.

Να διευρύνει τα δικαιώματα ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, να ενισχύσει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και να προασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Να διαχειριστεί τις άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές, διασφαλίζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να επιλύσει διεθνείς διαφορές, όπως το ονοματολογικό ζήτημα με τους βόρειους γείτονές μας, την πΓΔΜ.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Νέλσον Μαντέλα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και να μας εμπνέει να βελτιωνόμαστε, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είτε για να ξεπεράσουμε συγκρούσεις όπως αυτή στη Συρία και να βρούμε λύσεις για το Παλαιστινιακό, είτε για να πετύχουμε τους στόχους του ΟΗΕ, είτε για να στηρίξουμε την ανάπτυξη στην Αφρική.

Προηγούμενο άρθροΣημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Μαρίας Σπυράκη στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon» για τον ΕΝΦΙΑ
Επόμενο άρθροΔήλωση ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα σχετικά με τη Μόρια και τα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό