Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ παραγωγών και βιομηχάνων εξελίσσεται η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο. Εν αναμονή εξελίξεων στο επιτραπέζιο ροδάκινο

Οργισμένοι μεν σε ό,τι αφορά τις τιμές που προσφέρουν οι βιομηχανίες για τα συμπύρηνα ροδάκινα, αλλά και ανήμποροι ν’ αντιδράσουν λόγω των αυξημένων οικονομικών τους υποχρεώσεων και ελλείψει οργανωμένων συνεταιρισμών, δηλώνουν οι παραγωγοί του προϊόντος στη Βόρεια Ελλάδα.

“Λαμβάνοντας τιμές κάτω των 30 λεπτών του ευρώ και με το κόστος παραγωγής να κυμαίνεται στα 22-24 λεπτά, αδυνατούμε να φροντίσουμε όπως πρέπει τα χωράφια μας και να προλάβουμε τις ασθένειες”  δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Πέλλας, Τάσος Κυραλίδης, γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σημείωσε ότι η οικονομική αδυναμία των παραγωγών για την κάλυψη των εξόδων της επόμενης χρονιάς “αφήνει τις καλλιέργειές τους εκτεθειμένες σε ασθένειες, όπως η μονίλια και καρπόκαψα, αφού δεν έχουν λεφτά να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα και λιπάσματα που απαιτούνται”.

      Μεταξύ άλλων, ο ίδιος -εκφράζοντας την άποψη των περισσοτέρων παραγωγών σε Ημαθία και Πέλλα- επισήμανε ότι αφενός μεν οι βιομήχανοι θα πρέπει να μπουν σε λογική συνεργασίας και εμπιστοσύνης με  τις ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς και “να μην εκμεταλλεύονται την ανοργανωσιά στον κλάδο”, αφετέρου δε, θα πρέπει να “συνειδητοποιήσουν ότι εάν συνεχίσουν την τακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, απλά θα προχωρήσουμε σε εκριζώσεις και θα στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες πιο προσοδοφόρες”.

     Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους βιομήχανους να γνωστοποιήσουν τον πραγματικό λόγο που δίνουν τις χαμηλές αυτές τιμές φέτος και πρόσθεσε “η λογική λέει πως η τιμή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο και πέρυσι, αν όχι υψηλότερη, αφού οι συνθήκες είναι ιδανικές , λόγω ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και μείωσης των δασμών”.

 Υψηλότερο φέτος το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών εμμένουν οι βιομήχανοι

     Υψηλότερο έναντι των προηγούμενων χρόνων είναι φέτος το εισόδημα των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, λόγω -μεταξύ άλλων- της αύξησης της παραγωγής, επανέλαβε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου. Τόνισε ότι “οι παραδοτέες ποσότητες συμπύρηνου ροδακίνου που ανήλθαν έως τις 31/7 σε 164.000 τόνους, έναντι 106.000 τόνους το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παραλήφθηκαν από τους κονσερβοποιούς στα 24 λεπτά/κιλό”.

   Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες που  ξεκίνησαν να συγκομίζονται στις 7/8, ο  κ. Αποστόλου τόνισε ότι οι τιμές θα ανακοινωθούν περί το τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή ελαφρά υψηλότερα.

   Πάντως, ο ίδιος εκφράζοντας την πλειοψηφία των κονσερβοποιών, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μικροκαρπία και το γεγονός ότι παραγωγοί μαζεύουν πράσινα ροδάκινα, κάτι που χαρακτήρισε ανεξήγητο, και επισήμανε ότι “η τιμή πάντα διαμορφώνεται με βάση την ποιότητα, τον όγκο και την αγορά”.

    Οι φετινές ποσότητες παραγωγής εκτιμώνται σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου σε 450.000 τόνους, έναντι των 277.000 τόνων πέρυσι. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “ποσότητες μέχρι και 450.000 τόνους μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Εάν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

    Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΕ επισήμανε ότι τα αποθέματα των βιομηχανιών δεν υπερβαίνουν το 1 εκατ., διευκρινίζοντας ότι καταγράφονται ελάχιστα τα αποθέματα της ΕΚΕ σε κομπόστα, ενώ στον αντίποδα, καταγράφονται υψηλά αυτά των χυμού και των κατεψυγμένων προϊόντων. Περαιτέρω, είπε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενώ πέρυσι έγιναν 8,5 εκατ. χαρτοκιβώτια, φέτος αναμένονται 65% περισσότερα.

   Ο κ. Αποστόλου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε επισημάνει ότι το 2014 τα καλλιεργούμενα στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο ανέρχονταν σε 116.000 και το 2015 σε 162.000, ενώ πέρυσι τα στοιχεία έδειξαν ότι ξεπέρασαν τις 200.000. Ωστόσο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του 2016, που έπληξαν σημαντικό μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δεν «φάνηκε το σύνολο της παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου κυμάνθηκε σε 277.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων το 2015. Ποσοστό άνω του 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας «σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ».

Αύξηση ποσοτήτων για δωρεάν διάθεση επιτραπέζιων ζητούν Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

    Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για να δοθεί το πράσινο φως και να διατεθούν περισσότερες ποσότητες δωρεάν, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Πρόσθεσε δε ότι οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να αξιώσουν και οικονομικές αποζημιώσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τα στοιχεία που απαιτούνται, που είναι τα εξής:ποσότητες παραγωγής επιτραπέζιου ροδακίνου, ποσότητες που εμπορεύθηκαν, σε τι ύψος ανέρχονται τα αποθέματα, τι ποσότητες διατέθηκαν μέσω του προγράμματος της δωρεάν διάθεσης και ποιες είναι οι τιμές πώλησης.

     Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε ότι η χώρα μας έχει το δικαίωμα δωρεάν διάθεσης επιτραπέζιου ροδακίνου 5.300 τόνων και το αίτημα της Ελλάδας θα είναι ο τετραπλασιασμός του όγκου αυτού, ενώ σημείωσε ότι οι Ισπανοί έχουν το δικαίωμα δωρεάν διάθεσης 9.500 τόνων και ζήτησαν να διευρυνθεί στους 40.000 τόνους.

    Αναφορικά με το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν οι οργανώσεις ροδακινοπαραγωγών στην Ημαθία, προκειμένου να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθειά τους για κατάκτηση νέων αγορών, ο κ. Γιαννακάκης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “στείλαμε 20 φορτία σε Κεντρική Ευρώπη και δύο σε αραβικές χώρες, αλλά τώρα τηρείται στάση αναμονής, αφού η πίεση που ασκούν οι Ισπανοί δίνοντας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, καθιστά ασύμφορη προς το παρών την δραστηριότητά μας”.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΝ.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Σχετικά με τον ΟΑΣΘ
Επόμενο άρθροΤο Σαββατόβραδο κορυφώνονται και στη χώρα μας οι Περσείδες, η πιο θεαματική βροχή διαττόντων του καλοκαιριού