Σε εξέλιξη το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία. Νέο πρόγραμμα για την επόμενη τριετία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, με παρεμβάσεις από εδάφους για την καταπολέμηση συγκεκριμένων ειδών κουνουπιών που προκαλούν μεν όχληση, αλλά δεν μεταδίδουν αρρώστιες, που απειλούν τη δημόσια υγεία.

“Από τις 14 Απριλίου, τα συνεργεία του αναδόχου βρίσκονται στο πεδίο και υλοποιούν παρεμβάσεις. Αυτό που δεν έχουμε κάνει ακόμη είναι να ξεκινήσουμε τις αεροεφαρμογές στο φυσικό περιβάλλον. Υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε στα τέλη της εβδομάδας με τον πρώτο ψεκασμό στο Καλοχώρι” δήλωσε  ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

     Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται εντός του Ιουνίου, συνεπώς ο σχετικός προγραμματισμός δράσεων προβλέπει την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

      Μεγάλο μέρος των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών γίνονται στο αγροτικό σύστημα της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, όπως είπε ο κ. Κουρτίδης, “οι καλλιέργειες ρυζιού καλύπτουν το 85% της παραγωγής της Ελλάδας, με αποτέλεσμα στα στρέμματα αυτά τα κουνούπια να πρέπει να καταπολεμηθούν με αυξημένες απαιτήσεις”.

      Με αφορμή την έγκριση, από την Οικονομική Επιτροπή, της διενέργειας διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια για την τριετία 2020 – 2022, γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει προσθήκες στο νέο πρόγραμμα για να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. “Προσθήκες χρειάστηκαν και στον αστικό ιστό, γι’ αυτό και αναβαθμίστηκε το έργο και εισηγηθήκαμε την αύξηση του προϋπολογισμού του. Επικεντρωνόμαστε με παραπάνω δράσεις στις 32 μεγάλες πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5000 ανθρώπους. Επίσης αυξάνουμε και την παρουσία μας στο φυσικό περιβάλλον, δηλαδή στα υγροτοπικά συστήματα, που και αυτά είναι κοντά σε οικισμούς” πρόσθεσε.

       Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” ρώτησε αν επαρκούν φέτος τα κονδύλια για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, μετά τα περσινά προβλήματα και ανέφερε ότι θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες και στους δημάρχους για το θέμα. “Εκτιμώ ότι υπάρχει έργο από την Περιφέρεια. Είναι από τις πιο βαριές αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια” είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τις όμορες περιφέρειες καθώς το κουνούπι δεν έχει σύνορα.

      Απαντώντας ο κ. Κουρτίδης τόνισε ότι επαρκούν τα χρήματα και για τη φετινή χρονιά, σημείωσε ότι πέρσι δαπανήθηκαν για τις παρεμβάσεις από εδάφους επιπλέον 170.000 ευρώ, που αν χρειαστεί θα αναπληρωθούν από τη φετινή χρονιά, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Για την κινητοποίηση των δήμων ανέφερε: “οι δήμοι στο σύνολό τους ακολουθούν τις οδηγίες μας αλλά πρόγραμμα δικό τους κάνουν οι επτά από τους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”.

      Ο Δημήτρης Μούρνος, άλλωστε, από την παράταξη “Συμμετέχω”, δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι υπερήφανος για το αποτέλεσμα του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών. “Η άποψη ότι κρατάμε τα όπλα για την τελική επίθεση είναι λανθασμένη. Η σωστή στόχευση είναι να γίνει η καταπολέμηση γύρω στον Μάρτιο γιατί τότε εξουδετερώνει κανείς την πρώτη γενιά των κουνουπιών και στη συνέχεια πολύ λίγα θα επιβιώσουν για να ξαναγεννήσουν” πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒουλή: Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ στο ράφι και αύξηση των δόσεων για οφειλές των νομικών προσώπων
Επόμενο άρθροΓαλλία: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο εναντίον της Bayer-Monsanto και άλλων εταιρειών προγραμματίζονται για το Σαββατοκύριακο