Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου 2017 – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1189…. Γαλλία και Αγγλία ξεκινούν τη συγκέντρωση στρατευμάτων για την Γ’ Σταυροφορία.

1643…. Ο ολλανδός εξερευνητής Άμπελ Τάσμαν συναντά τυχαία το αρχιπέλαγος Τόνγκα. Δύο ονόματα που προσέδωσε σε σημεία της Νέας Ζηλανδίας διατηρούνται ακόμη: Το Ακρωτήριο Μαρία Φαν Ντίεμεν και τα Νησιά Θρι Κινγκς.

1790…. Ο δρ. Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν προτείνει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τη χρήση της λαιμητόμου ως ανώδυνου μέσου και μέτρου ισότητας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

1878…. Ο ελληνικός στρατός, αποτελούμενος από 24.000 πεζούς, 300 ιππείς και 4 πυροβολαρχίες, υπό τον αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, εισβάλλει άνευ κηρύξεως πολέμου στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία, για να προστατεύσει τους επαναστάτες Θεσσαλούς. Μέσα σε δύο ημέρες θα απελευθερώσει τα χωριά μέχρι τον Δομοκό.

1898…. Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω πτώχευσης. Ολοκληρώνεται το τεχνοκρατικό τμήμα της δουλειάς της διεθνούς επιτροπής ελέγχου. Ο νόμος που συντάσσει η εξαμελής επιτροπή θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή στις 21 Φεβρουαρίου 1898 και επισήμως η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου θα ανέλαβει την οικονομική διοίκηση στις 28 Απριλίου 1898. Αποφασίζεται πως στη Διεθνή Οικονομική Επιτροπή θα εκχωρηθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τα μονοπώλια (άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, κλπ), ο φόρος καταναλώσεως καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου, οι δασμοί του τελωνείου Πειραιά, ενώ η ΔΟΕ θα έχει επίσης την εποπτεία των δημοσίων υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

1899…. Η αυτοκινητοβιομηχανία Opel κατασκευάζει το πρώτο της αυτοκίνητο.

1901…. Στις 10:30 π.μ. ο 87χρονος Τζουζέπε Βέρντι πέφτει αναίσθητος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο “Γκραντ Χοτέλ” του Μιλάνου, με συμπτώματα εγκεφαλικής αιμορραγίας και παράλυσης της δεξιάς πλευράς του σώματός του. Δεν θα συνέλθει και θα πεθάνει έξι μέρες αργότερα.

1903…. Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου. Αποκαλύπτεται ολόκληρο το κτίριο, αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

      …. Την ίδια μέρα, ο διάσημος μάγος Χάρι Χουντίνι “εξαφανίζεται” μέσα από αστυνομικό τμήμα του Άμστερνταμ.

1908…. Νόμος στη Νέα Υόρκη απαγορεύει στις γυναίκες να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους.

1911…. Δίνεται η εκκίνηση για το πρώτο Ράλι του Μόντε Κάρλο.

1921…. Ο Αντόνιο Γκράμσι ιδρύει στο Λιβόρνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

1922…. Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας σλάλομ στο σκι διεξάγεται στο Μούρεν στην Ελβετία.

1924…. Ο Λένιν δεν υπάρχει πια! Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, ηγέτης της Ρωσικής Επανάστασης και επικεφαλής της Ε.Σ.Σ.Δ., σβήνει σε ηλικία 54 ετών στην Γκόρκι, κοντά στη Μόσχα. Το σώμα του θα βαλσαμωθεί και θα τοποθετηθεί σε μόνιμη έκθεση στο μαυσωλείο Λένιν στη Μόσχα. Η Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμήν του. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Ιωσήφ Στάλιν.

1925…. Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία, με πρώτο πρόεδρο τον Αχμέτ Ζόγου.

1927…. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του BBC καλύπτει για πρώτη φορά ραδιοφωνικά αγώνα πρωταθλήματος της Football League (Άρσεναλ – Σάντερλαντ 1-1).

1941…. Β’ παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανοί και Αυστραλοί καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά το ιταλοκρατούμενο Τομπρούκ στη Βόρειο Αφρική.

1943…. Β’ παγκόσμιος Πόλεμος: 34 παιδιά σε σχολείο του Λονδίνου σκοτώνονται από αεροπορική επιδρομή των Ναζί.

      …. Την ίδια μέρα, οι Σοβιετικοί καταλαμβάνουν και το τελευταίο αεροδρόμιο γύρω από το Στάλινγκραντ, εμποδίζοντας έτσι τον ανεφοδιασμό των Γερμανών. Ο Χίτλερ εξακολουθεί να απαιτεί από το Φρίντριχ Πάουλους να μην παραδοθεί στους Σοβιετικούς

     …. Την ίδια μέρα πνίγεται ο ήρωας της Πίνδου, Κωνσταντίνος Δαβάκης και άλλοι αξιωματικοί, μετά τον τορπιλισμό από συμμαχικό υποβρύχιο του ιταλικού πλοίου “Τσιτά ντι Τζένοβα” (Πόλη της Γένοβα) που τούς μετέφερε ως ομήρους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία.

1946…. Το ΚΚΕ ζητά την αποχώρηση των Άγγλων από την Ελλάδα. Την ίδια μέρα, οι Σοβιετικοί καταγγέλλουν στον ΟΗΕ την παρατεταμένη παραμονή των αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

1954…. Καθελκύεται ο «Ναυτίλος», το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ.

1975…. Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, οδηγούνται στις φυλακές Κορυδαλλού.

1976…. Αρχίζει η εμπορική εκμετάλλευση του υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Κονκόρντ, με δύο ταυτόχρονες απογειώσεις από το Λονδίνο και το Παρίσι.

1977…. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, απονέμει χάρη στους περισσότερους στρατιώτες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον Πόλεμο του Βιετνάμ για λόγους συνείδησης.

1982…. Η Εκκλησία της Ελλάδος τάσσεται κατά της νομοθετικής ρύθμισης για την αποποινικοποίηση της μοιχείας.

1985…. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ορκίζεται για δεύτερη θητεία πρόεδρος των ΗΠΑ.

1988…. Η “17 Νοέμβρη” πραγματοποιεί απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού αξιωματούχου Τζορτζ Κάρος, επικεφαλής του κλιμακίου της DIA (Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) στην Αθήνα. Η επίθεση ματαιώνεται γιατί μέλος της 17Ν που έχει την ευθύνη της πυροδότησης του μηχανισμού φοβάται μήπως χτυπηθεί ένας φρουρός.

1998…. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος  Β’ επισκέπτεται επίσημα την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

2010…. Ποινή κάθειρξης 22,5 ετών επιβάλλεται στο βασικό κατηγορούμενο για την υπόθεση δολοφονίας του νεαρού αυστραλού τουρίστα Ζάμιτ Ντουζόν, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από μπράβους νυχτερινού κέντρου στη Μύκονο.

Σαν σήμερα

Το 1867 γεννήθηκε ο γερμανός δραματουργός, Λούντβιχ Τόμα,

το 1895 ο ισπανός σχεδιαστής μόδας, Κριστόμπαλ Μπαλεντσιάγκα,

το 1905 ο γάλλος σχεδιαστής μόδας, Κριστιάν Ντιορ,

το 1924 ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός, Τέλι Σαβάλας (“Κότζακ”),

το 1924 ο άγγλος κωμικός, Μπένι (Άλφρεντ Χόθορν) Χιλ,

το 1926 ο αμερικανός ηθοποιός, Στιβ Ριβς (“Ηρακλής”),

το 1939 ο ηθοποιός, Φαίδων Γεωργίτσης,

το 1941 ο ισπανός τενόρος, Πλάθιντο Ντομίνγκο

το 1956 η αμερικανίδα ηθοποιός, Τζίνα Ντέιβις.

Θάνατοι

Το 1793 αποκεφαλίστηκε στη γκιλοτίνα από τους επαναστάτες, ο Λουδοβίκος 16ος, τελευταίος αυτοκράτορας της Γαλλίας,

το 1938 πέθανε ο γάλλος σκηνοθέτης, Ζορζ Μελιές, από τους πρωτοπόρους του κινηματογράφου,

το 1948 ο ιταλός συνθέτης, Ερμάνο Βολφ – Φερράρι, ιδιαίτερα γνωστός για τις κωμικές όπερες που συνέθεσε,

το 1950 ο άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος, Τζορτζ Όργουελ, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ (Η Φάρμα των Ζώων, 1984),

το 1959 ο αμερικανός σκηνοθέτης θεαματικών ταινιών, Σεσίλ Ντε Μιλ,  ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ (Δέκα εντολές)

το 1984 ο λογοτέχνης, ποιητής, ιστορικός και πεζογράφος Γιάννης Σκαρίμπας.

Προηγούμενο άρθροΑ. Τσίπρας: Εξόφληση των παγωμένων εφάπαξ επιδομάτων μέχρι τον Ιούνιο και σύνταξη μέσα σε 3 μήνες μετά τον Οκτώβριο
Επόμενο άρθροΣε μηνιαία βάση η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και από τους έμμισθους του ΕΤΑΑ