Το Roundup, η 5ετή του επανακυκλοφορία, και οι τριγμοί στη συμφωνία κυβέρνησης της Γερμανίας- Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη.

Επανακυκλοφορεί το ζιζανιοκτόνο Roundup, για άλλη μια 5ετία, μετά τη θετική ψήφο 18 κρατών μελών στις 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Παρά τη γνωμάτευση του αρμόδιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, για πιθανή πρόκληση καρκίνου, το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ με τη θετική ψήφο της Γερμανίας που δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα σε σοσιαλδημοκράτες, και συντηρητικούς.

Η επανάκριση του ζιζανιοκτόνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένταση στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες, διαπραγματεύονται τη νέα συμμαχία.

Το ευρωπαϊκό πράσινο φως επιτρεπόταν κυρίως με ευνοϊκή ψήφο του Γερμανού εκπροσώπου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας Christian Schmidt (συντηρητικό μέλος της πολιτικής οικογένειας της Angela Merkel).

Η υπουργός περιβάλλοντος και σοσιαλδημοκράτης Barbara Hendricks, κατηγόρησε του υπουργό Γεωργίας ,για “παράβαση εμπιστοσύνης” στον σημερινό συνασπισμό.

Σύμφωνα με την Barbara Hendricks, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα απέχει από τη ψηφοφορία, αλλά ο υπουργός Γεωργίας δε κράτησε το λόγο του.

Η Γερμανία αποφεύγει το θέμα μέχρι στιγμής λόγω διαφορών εντός της κυβέρνησης.

Τέλος η Γερμανία , ψήφισε υπέρ της πρότασης της 5ετούς άδειας, αφού ζήτησε περιορισμούς στην ιδιωτική χρήση του προϊόντος, και σεβασμό στη βιοποικιλότητα.

O Christian Schmidt δικαιολόγησε τη θετική του ψήφο, εξηγώντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε τη τελευταία λέξη και θα ψήφιζε υπέρ της επανακυκλοφορίας.

Η διαφωνία αυτή πάντως φαίνεται να περιπλέκει τις συνεχόμενες προσπάθειες των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών να διαμορφώσουν κυβέρνηση.

Η Angela Merkel υπερασπίζοντας τον υπουργό Γεωργίας, ανέφερε πως ένα τέτοιο περιστατικό δε πρέπει να ζημιώσει τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθροΠικρός καφές! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΤο κρεμμύδι και η διατροφική του αξία – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη