Το κρεμμύδι και η διατροφική του αξία – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν το κρεμύδι και το χρησιμοποιούν στο φαγητό σε όποια διατροφή και αν κάνουν  Μεσσογειακή, Ευρωπαική, Κινέζικη, κλπ.

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Όμως επειδή εκτός του ότι νοστιμίζει την προετοιμασία και το μαγείρευμα των φαγητών περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, χρειάζεται τον σωστό τρόπο μαγειρέματος για να οι θρεπτικές ιδιότητές του και μετατραπεί σε απλό γευστικό συστατικό.

Tο κρεμμύδι περιέχει μεγάλες ποσότητες του φλαβονοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη που αποροφάται από τον οργανισμό μας σε διπλάσια ποσότητα όταν προέρχεται από το κρεμύδι σε σχέση με αυτήν του τσαγιού και τριπλάσια από του μήλου και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Το κρεμμύδι και η διατροφική του αξία11Για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, θα πρέπει να σεβόματε το υλικό που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για το κρεμμύδι, και αν το προσθέτουμε στον κατάληλο χρόνο στο φαγητό, θα του δώσουμε την δυνατότητα να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητά του, να μην χάνει τις βιταμίνες και τις άλλες θρεπτικές του ουσίες, αλλά ούτε και τη γεύση του.

Το κρεμμύδι και η διατροφική του αξία2Στην μαγειρική επεξεργασία του κρεμμυδιού ως επί το πλήστον μιλάμε για το τσιγάρισμα δεν επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, το βράσιμο του δημιουργεί μια απώλεια κερκετίνης σε ποσοστό 30%, που όμως μεταφέρεται στο νερό και γιαυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος μαγειρέματός του, όταν όμως γίνεται χρήση φούρνου μικροκυμάτων τα επίπεδα των φλαβονοειδών του κρεμμυδιού διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα και για το λόγο αυτό θεωρείται προτιμότερος σε σχέση με όλους τους τρόπους μαγειρέματος.

Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται ολόκληρο, και τα φύλλα και ο βολβός του, χλωρό ξερό ή αποξηραμένο.

Το καθάρισμα του κρεμμυδιού πρέπει να γίνεται χρονικά κοντά στο μαγείρεμα γιατί αφυδατώνεται και χάνει τη γεύση και το άρωμά του.

Διατροφικά στοιχεία Κρεμμυδιού ανά  100 g

 

  • Θερμίδες (kcal) 39
  • Λιπίδιο 0,1 g
  • Χοληστερόλη 0 mg
  • Νάτριο 4 mg
  • Κάλιο 146 mg
  • Υδατάνθρακες 9 g
  • Φυτικές ίνες 1,7 g
  • Ζάχαρη 4,2 g
  • Πρωτεΐνη 1,1 g
  • Βιταμίνη A 2 IU           Βιταμίνη C           7,4 mg
  • Ασβέστιο 23 mg          Σίδηρος               0,2 mg
  • Βιταμίνη D 0 IU           Βιταμίνη B6         0,1 mg
  • Βιταμίνη B12 0 µg       Μαγνήσιο            10 mg

Τα κρεμύδια βηθούν να είναι γερά τα οστά μας, προστατεύουν από την οστεοπόρωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ είναι καλός ρυθμιστής του σακχάρου, αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα, αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα και έχει έντονη αντικαρκινική δράση σε περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του προστάτη, των ωοθηκών και του μαστού.

Το κρεμμύδι και η διατροφική του αξία 2Τα κρεμμύδια φέρνουν δάκρυα όταν τα καθαρίζουμε και κακή αναπνοή γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενώσεων του θείου, οι οποίες δίνουν στα κρεμμύδια την χαρακτηριστική τους μυρωδιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΤο Roundup, η 5ετή του επανακυκλοφορία, και οι τριγμοί στη συμφωνία κυβέρνησης της Γερμανίας- Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη.
Επόμενο άρθροΣτις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου