Ρωσία: Η Ρωσία θα εκτοξεύσει την Παρασκευή διαστημόπλοιο στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1976

Η Ρωσία θα εκτοξεύσει την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά το 1976 διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Η εκτόξευση του Luna-25 θα πραγματοποιηθεί «στις 11 Αυγούστου στις 02:10:57 ώρα Μόσχας» (και ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Roscosmos, την ώρα που παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν πολλαπλασιάσει αποστολές για προσσεληνώσεις στη Σελήνη.
Η Roscosmos ανέφερε ότι ένας πύραυλος Soyuz «συναρμολογήθηκε» στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή για την εκτόξευση του Luna-25, το οποίο θα προσσεληνωθεί «σε δύσκολο έδαφος» κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.
Η πτήση αναμένεται να διαρκέσει «από 4,5 έως 5,5 ημέρες», σύμφωνα την Roscosmos.
Μόλις προσσεληνωθεί, το Luna-25, το οποίο ζυγίζει σχεδόν 800 κιλά, θα έχει κύρια αποστολή, που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, να «συλλέξει δείγματα και να αναλύσει το έδαφος και να πραγματοποιήσει μια μακροχρόνια επιστημονική έρευνα», ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία.
Αυτή η εκτόξευση είναι η πρώτη αποστολή του νέου σεληνιακού προγράμματος της Ρωσίας και έρχεται σε μια στιγμή που η Μόσχα επιθυμεί να ενισχύσει τη διαστημική της συνεργασία με το Πεκίνο, ενώ επικρατεί ένταση με τις δυτικές διαστημικές δυνάμεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τη Ρωσία για την εκτόξευση του Luna-25 και για τις μελλοντικές αποστολές 26 και 27.
Παρά το τέλος της συνεργασίας, η Μόσχα είχε αναφέρει ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά της για τη Σελήνη και θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της ESA με επιστημονικό εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής.
Η τελευταία σεληνιακή αποστολή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτή του διαστημικού σκάφους Luna-24 το 1976.
Από την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Μόσχα πασχίζει να καινοτομήσει στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος και τα προγράμματά της αντιμετωπίζουν πλέον ανταγωνισμό όχι μόνο από κρατικούς παράγοντες αλλά και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως η Space X, του Έλον Μασκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΔύο Canadair CL-415 και 20 τόνους επιβραδυντικού υγρού στέλνει η Ελλάδα στην Κύπρο
Επόμενο άρθροVogue: Κορυφαίος προορισμός του καλοκαιριού η Ελλάδα –