Ραψομανίκη Ημαθίας: Τέλεση πανηγυρικού εσπερινού και περιφορά εικόνας της Αγίας Παρασκευής. (Βίντεο-φωτό)

Πλήθος πιστών παραβρέθηκε και φέτος στον Ιερό Ναό Ραψομανίκης, για να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος, προστάτιδας των οφθαλμών.

Ρεπορτάζ: Αγαθούλα Γεωργιάδου

Χθες, 25 Ιουλίου 2017, παραμονή της εορτής της Αγίας τελέστηκε λαμπρός Πανηγυρικός Εσπερινός και έπειτα ακολούθησε η περιφορά της ιερής εικόνας. Αύριο, ανήμερα της εορτής της εκκλησίας του χωριού, θα πραγματοποιηθεί πρωινή Θεία Λειτουργία και έπειτα οι γυναίκες θα παραθέσουν μπουφέ με εδέσματα για τους πιστούς.

 Η Εκκλησία τιμά στις 26 Ιουλίου τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών και σε αυτήν προσεύχονται όσοι έχουν πρόβλημα με την όρασή τους.

Για ποιο λόγο, όμως, η Αγία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα των ματιών; Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο. Σύμφωνα με τους βιογράφους της, η Παρασκευή δεν έπαθε το παραμικρό. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Γι αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της Αγίας σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.

Δείτε τις εικόνες και το βίντεο που ακολουθούν :

Δείτε το βίντεο:

Φωτό: