Στην Κωνσταντινούπολη και σε μια ψαροταβέρνα του Βοσπόρου, το δοκίμασα για πρώτη φορά και η γεύση αυτή μου έμεινε.
Σημειωτέο ότι, στο ψάρι οι γείτονές μας είναι οι καλύτεροι μάστορες.
Με τα λίγα τουρκικά που έμαθα, ζήτησα τον τρόπο παρασκευής τους. Με μεγάλη ευχαρίστηση ο Σεφ έκανε την δημιουργία αυτή που σας την παρουσιάζω αυτούσια..
Ψαράκια “χτισμένα” με αλάτι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Λαυράκι ή τσιπούρα ή και τα δύο μαζί όπως έκανα εγώ.
Το κάθε ψάρι περίπου 400 γραμμάρια με τα λέπια τους αφαιρώντας τα εντόσθια.
1 κιλό αλάτι χοντρό
250 γραμμάρια αλάτι ψιλό
5 ασπράδια αυγών
Φέτες φινόκιο
Φέτες λεμονιού
Εκτέλεση:
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν βάζουμε αλάτι μέσα στα ψάρια μας.
Κάνουμε το μίγμα χτισίματος χτυπώντας τα ασπράδια και ρίχνοντάς τα στο αλάτι και κατόπιν ανακατεύουμε.
Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα χτίζουμε τα ψάρια καλύπτοντάς τα καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 45 λεπτά στις αντιστάσεις.
Έπειτα σπάμε με προσοχή το αλάτι και αφαιρούμε την πέτσα.
Σερβίρουμε με λαδολέμονο και μουστάρδα μιξ.
Εννοείται ένα άσπρο κρασάκι για συνοδεία είναι απαραίτητο με καλή παρέα.
Με πολύ μεράκι για όλους τους φίλους της μεγάλης ιστοσελίδα μας Έμβολος!