Πρόταση για σύσταση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης θυμάτων

Τη σύσταση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης θυμάτων πρότεινε ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Βίκτωρ Τσιλώνης μιλώντας στη Βεργίνα Τηλεόραση και την εκπομπή «Τα Λέμε» με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα.

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και έχοντας ως βάση το γαλλικό πρότυπο προτείνεται η σύσταση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης Θυμάτων με κύριους σκοπούς την ανεξάρτητη, αμερόληπτη και άμεση διερεύνηση των συλλογικών ατυχημάτων, την εν γένει ηθική, νομική, οικονομική κ.ά. υποστήριξη των συμφερόντων των θυμάτων ή των οικογενειών τους, την ανέξοδη εκπροσώπησή τους ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων (με την μορφή συλλογικών αγωγών) στα πολιτικά δικαστήρια και την δήλωση για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στα ποινικά δικαστήρια ή όποια άλλη τυχόν δικαστική ενέργεια απαιτηθεί.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης Θυμάτων δύναται να συσταθεί κατόπιν ψήφισης τυπικού νόμου από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Έτσι, παραδείγματος χάριν, το φυσικό πρόσωπο το οποίο επλήγη από ένα δυστύχημα όπως αυτό που σημειώθηκε στα Τέμπη θα είναι δυνατό να απευθύνεται στην Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης Θυμάτων και Οικογενειών Θυμάτων, από την οποία θα λαμβάνει ηθική και νομική αρωγή και θα επικουρείται από την Αρχή στις διανοιγείσες πολιτικές-ποινικές-διοικητικές δίκες.

Βάσει του γαλλικού προτύπου συλλογικό δεν θα πρέπει να  θεωρείται μόνο ένα δυστύχημα του οποίου οι συνέπειες του καταλαμβάνουν μεγάλο αριθμό προσώπων, όπως ενδεικτικά συνέβη με  το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», τα πολύνεκρα δυστυχήματα στα Τέμπη το 2003 και το 2023, την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι το έτος 2018 με 103 νεκρούς, αλλά επίσης θα πρέπει να θεωρείται το ατύχημα ή δυστύχημα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο βλάβης περισσότερων προσώπων είτε σε μέσα μαζικής μεταφοράς είτε σε χώρους δημόσιας πρόσβασης (όλως ενδεικτικώς π.χ. συναυλιακούς χώρους, γήπεδα, πλατείες δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες), και ανεξαρτήτως αν οι χώροι αυτοί είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί. Έτσι λόγου χάριν το πρόσφατο δυστύχημα που συνέβη σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες και οδήγησε στο θάνατο ενός και μόνου μαθητή Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στον ορισμό των συλλογικών δυστυχημάτων και στο πλαίσιο λειτουργίας της νέας Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης Θυμάτων και Οικογενειών Θυμάτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης Θυμάτων θα ασχολείται:

α) με την διερεύνηση των ατυχημάτων ή συμβάντων που συνέβησαν στον συγκεκριμένο τόπο αναζητώντας τα αίτια, τις συνθήκες, τον τρόπο τέλεσης του ατυχήματος/δυστυχήματος και την επίσημη καταγραφή των νεκρών, των αγνοουμένων και των τραυματιών, σε συνεργασία με το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και των λοιπών Υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό η Αρχή θα επικουρείται από ειδικά κλιμάκια αποτελούμενα από ειδικούς – ανεξάρτητους πραγματογνώμονες, δικηγόρους, χημικούς, γιατρούς κ.ά.

β) με την συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση των φυσικών προσώπων ή των ενώσεων που έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα

γ) με τη δημοσιοποίηση ή/και κατάθεση γνωμοδότησης-πορίσματος στις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές

δ) με την πληροφόρηση όλων των δικαιούμενων προσώπων (θυμάτων και μελών οικογενειών θυμάτων) σχετικά με τις νομικές δυνατότητες προσφυγής στα Δικαστήρια (πολιτικά-ποινικά-διοικητικά), καθώς και το εκτιμώμενο ύψος της διεκδικούμενης αποζημίωσης, με κύριο αντικείμενο του αιτήματος την παροχή νομικής βοήθειας από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

ε) κατόπιν συναίνεσης των δικαιούμενων προσώπων στην ανέξοδη άσκηση συλλογικών αγωγών ως κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενοι διάδικοι στα Πολιτικά Δικαστήρια, καθώς και με δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στα Ποινικά Δικαστήρια.

στ) στην καταβολή επιδικασθεισών, εξωδικαστικώς διευθετούμενων ή άλλως καταβαλλόμενων αποζημιώσεων (π.χ. από το Δημόσιο) στα θύματα και τις οικογένειές τους.

Τέλος προτείνεται ως έδρα της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής Διερεύνησης Συλλογικών Δυστυχημάτων και Υποστήριξης Θυμάτων η Θεσσαλονίκη δεδομένου ότι: 1) θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της αποκεντρωμένης διοίκησης, η οποία θέλει να μην βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες ενός κράτους μόνο στην πρωτεύουσά του αλλά να διαμοιράζονται σε όλη τη χώρα, και στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχει ως τώρα αντίστοιχες με το μέγεθός της υπηρεσίες και αρχές  2) είναι η συμπρωτεύουσα και βρίσκεται γεωγραφικά εγγύτερα στα Ευρωπαϊκά σύνορα της χώρας 3)έχει αδιαμφισβήτητη σημασία και ρόλο και διαθέτει όλες τις κατάλληλες υποδομές για την υποστήριξη του έργου της νέας Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής.

Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Ένα πράγμα δεν διαπραγματεύομαι, την καθολική πρόσβαση του πολίτη στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ
Επόμενο άρθροΔημήτρης Μάντζος: «Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να βρει τον “μουντζούρη” πριν καν πάμε στις κάλπες»