Πρώτα υγεία και μετά η οικονομία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Η υγειονομική κρίση στη χώρα μας έχει σταθεί αφορμή για να αναθεωρήσουμε τη στάση ζωής μας. Μπροστά στο κίνδυνο να χάσουμε εμείς ή φιλικά μας πρόσωπα στην ζωή μας, αλλάζουμε προτεραιότητες και τρόπο σκέψης. Έτσι λοιπόν και η οικονομία έχει έρθει σε δεύτερο πλάνο.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Οι χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό δεν μένουν σε μακροοικονομικές αναλύσεις αλλά έχουν ρίξει όλο τους το βάρος να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των νέων κρουσμάτων. Στόχος είναι να περιορισθεί ο αριθμός των συνανθρώπων μας που θα χάσουν τη ζωή τους. Όταν ο κορωνοϊός θα έχει νικηθεί τότε θα υπάρχει άπλετος χρόνος για να προσδιορισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα κρίση θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για κάποιες από αυτές μπορεί να αποτελέσει και στην χαριστική βολή.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα και πρωτοφανή κρίση, η οποία έρχεται μετά από μια δεκαετή ύφεση που έχει «βυθίσει» την ελληνική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να επουλωθούν οι πληγές στην οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επουλωθούν, σε αντίθεση με τις πληγές που θα αφήσουν οι χιλιάδες απώλειες των συνανθρώπων μας.